Sky News: Normális értéket mutat az atomerőmű sugárzási szintje

Normális értéket mutat a sugárzás szintje a zaporizzsjai atomerőműnél – közölte Olekszandr Sztaruh, a régió kormányzója.

A szombat esti ágyúzások ellenére az erőmű sértetlen maradt.

 

A kormányzó szerint az erőmű közvetlen közelében és a közeli Enerhodar városában is normális szinten van a sugárzás szintje – írja a Sky News.

 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) vezetője, Rafael Grossi a hét elején azt mondta, hogy a helyzet „kicsúszott az ellenőrzés alól, rendkívül súlyossá és veszélyessé” vált. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szintén figyelmeztetett, hogy „újabb, mindenki számára rendkívül kockázatos helyzet alakult ki Európában”.

DE MEKKORA A VALÓS KOCKÁZATA EGY NUKLEÁRIS BALESETNEK AZ ERŐMŰBEN?

Egyes szakértők rámutattak, hogy a modern atomenergetikai létesítmények úgy vannak megépítve, hogy ellenálljanak az olyan eseményeknek, mint a terrortámadások és a természeti katasztrófák.

Az amerikai Villamosenergia-kutató Intézet (EPRI) tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai reaktorok szerkezete elég robusztus ahhoz, hogy ellenálljon egy nagy kereskedelmi repülőgép becsapódásának.

Kutatásuk alapjául egy több mint 200 tonna tömegű, teljesen feltöltött Boeing 767-400-as repülőgépet használtak. A viszonylag gyenge vasbeton áthatolásához nagy sebességű tüzérségi lövedékek többszörös találatára lenne szükség.

A kereskedelmi célú atomenergia elterjedése óta mindössze két súlyos nukleáris baleset történt: Csernobilban és Fukusimában.

A ZAPORIZZSJAI ATOMERŐMŰ MODERNEBB TECHNOLÓGIÁT ALKALMAZ, MINT A SZINTÉN UKRAJNAI CSERNOBILI ATOMERŐMŰ.

Érdemes még megjegyezni a World Nuclear Association megállapítását: egy kereskedelmi jellegű reaktor nem robbanhat fel úgy, mint egy atombomba, mivel a „hajtóanyagát” nem dúsítják 5 százaléknál nagyobb mértékben – írja a Sky News.