Sky News: Oroszország támadással fenyegeti Moldovát

Szergej Lavrov külügyminiszter figyelmeztette Moldovát, hogy a szakadár Dnyeszteren túli régióban állomásozó orosz csapatok biztonságának veszélyeztetése katonai konfrontációt kockáztat Moszkvával – írja a Sky News.

A Dnyeszteren túli terület nemzetközileg elismert része Moldovának, de 1992 óta szeparatista hatóságok ellenőrzése alatt áll. Oroszországnak becslések szerint 1500 katonája van a Dnyeszteren túli területen, amelyet „békefenntartó” erőként jellemez.

Moszkva szerint hadserege a béke és a stabilitás fenntartása érdekében van ott, de Moldova azt akarja, hogy az orosz erők kivonuljanak.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy minden olyan akció, amely veszélyeztetné csapataink biztonságát a Dnyeszteren innen, a nemzetközi jog szerint Oroszország elleni támadásnak minősülne, ahogyan az történt Dél-Oszétiában is, amikor békefenntartóinkat megtámadta a volt grúz elnök, Szaakasvili

– mondta Lavrov, utalva a 2008-as ötnapos háborúra, amelynek során az orosz erők több grúziai várost elfoglaltak.

 Minden olyan akció, amely a moldovai szeparatista régióban veszélyezteti az orosz békefenntartó kontingenst, Oroszország elleni támadásnak minősül – figyelmeztetett az orosz külügyminiszter.

Moldova Ukrajnával határos, Dnyeszteren túli régiója akár az orosz–ukrán konfliktusba is bevonódhat – osztotta meg aggodalmait Szergej Lavrov az Oroszország legjobb külügyi iskolájában tartott beszédében.

Oroszország egy három hónapig tartó háború 1992-es befejezése óta békefenntartókat állomásoztat a területen, mely során Transznisztria Moldova ellenőrzésén kívül maradt.

Az orosz erők egy nagy lőszerraktárat is őriznek a térségben. Áprilisban megnőtt a feszültség Moldovában a Dnyeszteren túli robbanások miatt – írja az Al Jazeera.

 

olkt.net