Sokkoló közleményt adott ki a tűzoltó szakszervezet!

0

„Elfogadhatatlan, hogy a KSH által közölt adatok alapján a költségvetési szektorban a közfoglalkoztatottak nélkül számolt nettó átlagkereset 245 ezer forint, ugyanakkor egy tapasztalt tűzoltó ennek töredékét, 160 000 forint körüli összeget visz haza”

– hangzik az a közlemény, amelyet vasárnap délután az Országos Sajtószolgálaton keresztül adott ki az Egységes Tűzoltó Szakszervezet. A közlemény szerint Magyarország vonulós tűzoltói a napokban kapták meg az az  illetményemelkedésükről szóló 2019-es parancsukat, a helyzet pedig helyzet drámai, egy hét éve a pályán lévő beosztott tűzoltó rendszeres havi illetménye nem éri el a nettó 160000 forintot. Mindezt úgy, hogy a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a hárompilléres életpályamodellből két pillér nem valósult meg.

Fotó: YouTube

Az ETSZ szerint azonnali béremelésre van szükség, hogy a szolgálatot ellátó állomány (jellemzően a tűzesetekhez, balesetekhez kivezényelt tűzoltók) ne váltson munkahelyet. „Továbbá az ígért pillérek bevezetése mellett a vonulós Tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelmények miatt korkedvezményes nyugdíjat kell bevezetni” – zárul a közlemény.