Sophie In ‘t Veld, az Európai Parlament igazságügyi bizottságának vezetője csúnyán belerongyolt a Fideszbe a kémbotrány miatt!

Sophie In ‘t Veld, az Európai Parlament igazságügyi bizottságának egyik vezetője szerint

azok a jelentések, amelyek szerint a magyar kormány is felhasználta a Pegasust, rendkívül aggasztóak. Ebben az ügyben teljes és független vizsgálatra van szükség. Az újságíróknak, politikusoknak és aktivistáknak szabadon kell végezniük munkájukat, anélkül, hogy egy egyre erősebben tekintélyelvű kormány kémkedne utánuk. Ha ennek ellenkezője derülne ki, az a személyes szabadságjogok durva megsértését jelenti.

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő felszólalásában azt mondta: az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Magyarország demokratikus jogállam, ahol mindenki esetében a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak és járnak el.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt mondta: a magyar kormányról kiderült, hogy az Európai Unióban egyedüliként, állami szinten használta a Pegasus nevű kémszoftvert saját állampolgáraival szemben. Újságírók, diákok, ügyvédek, ellenzéki politikusok telefonjait törték fel és hallgatták le, ami az európai értékek, a demokrácia és a jogállamiság lábbal tiprását jelenti – közölte.

A képviselő felszólalásában

független vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor miniszerelnök európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását indítványozta.

 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában azt mondta, amikor egy hatóság vagy egy kormány kémszoftvert használ, azt konkrét eljárásban, konkrét időhatár betartásával teszi nemzetbiztonsági ügyekben, parlamenti ellenőrzés vagy megfelelő bizottság felügyelete alatt.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében elvárását fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az EU intézményei minden lehetséges eszközzel rászorítsák az Orbán-kormányt arra, hogy elszámoljon a Pegasus-szoftver használatával, és bizonyítsa, hogy a kémprogramot nem használta újságírók, politikusok, európai partnerek megfigyelésére. A tisztánlátás nemcsak a magyar emberek, de az európai közösség érdeke is – tette hozzá közleményében a szocialista politikus.