Soros György: Orbán Viktor és kormánya továbbra is tiporja az Európai Uniót

Kedden az Európai Unió Bírósága végre kimondta: ellentétes az uniós joggal az úgynevezett lex CEU törvény, amely megnehezítette az egyetem magyarországi működését.

A döntés értelmében a vitatott részeket a magyar Országgyűlésnek hatályon kívül kell helyeznie.

Az Európai Unió Bíróságának mai döntése, mely szerint Magyarország megsértette az uniós jogot győzelem az EU alapvető értékeinek. A döntés a CEU-nak már túl későn született

— közölte az Euronews megkeresésére Soros György, amerikai üzletember és a CEU alapítója.

Már nem tudunk visszatérni Magyarországra, mert az érvényben lévő törvények nem felelnek meg az akadémiai szabadság követelményeinek

— tette hozzá a magyar-amerikai üzletember.

 

 

A felsőoktatási törvény 2017-es módosítása főleg a Soros György által létrehozott Közép-Európai Egyetemet (CEU) érintette. Annak értelmében Magyarországon csak úgy működhet külföldi oktatási intézmény, ha saját hazájában is végez tényleges oktatási tevékenységet, és az együttműködést nemzetközi szerződés rögzíti.

A magyar kormány folytatja az EU jogainak a lábbal tiprását és a jogállamiság lebontását a legutóbbi áldozata a világhírű Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE).

Az EU jelenleg arról vitázik, hogy miként biztosítsa, hogy a támogatásokat a jogállamisággal összhangban használják fel. Felszólítom az EU-t, hogy legyen Magyarország a „tesztalany”.

Tegnap délután a 444 írta meg, hogy Michael Ignatieff rektor bejelentése szerint a CEU új egyetemi intézetet nyit a CEU a megmaradt budapesti campusán.

A CEU Demokrácia Intézet kutatásának középpontjában a demokrácia fog állni, és tovább viszi az egyetem több programját, például a Bibó István Szabadegyetem munkáját.