Spanyol miniszterelnök: Elindult a negyedik hullám Spanyolországban

Elindult a negyedik hullám – írja a spanyol RTVE.es.

Különösen a fiatalok körében erősen növekedett a fertőzöttek száma Spanyolországban, péntek óta 32 607 új esetet regisztráltak a helyi egészségügyi hatóság hétfői összesítése szerint. Ez 85 százalékkal magasabb érték a múlt hetinél, amit a fokozottan fertőzőképes delta-variáns terjedésével magyaráznak, különösen a még nem immunizált fiatalok körében.

Az elmúlt két hétben százezer lakosra átlagosan 204 koronavírus-fertőzött jutott. Ez a mutató a 20-tól 29 évesig terjedő korosztályban viszont 640 fő százezer lakosra vetítve.

 

Spanyolországban korcsoportonként halad a lakosság immunizálása, így a fiatalabb korosztályok még alig jutottak vakcinákhoz.

A negyven évesnél idősebb spanyolok mintegy 89 százaléka már megkapta a koronavírus elleni védőoltás legalább egyik dózisát, míg ez az arány 14 százalék a 20-29 évesek körében. A fertőzöttek száma különösen Catalonia és Cantabria régiókban emelkedett meg, és emiatt a helyi hatóságok a korlátozások újbóli bevezetését fontolgatják.

A több mint 47 millió lakosú országban a járvány kitörése óta 3,8 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül csaknem 81 ezren hunytak el a kórban.

 

 

via. RTVE.es