Stadionnal nem lehet jóllakni – brutális a drágulás az elmúlt évhez képest

0

Varga Mihály pénzügyminiszter a héten pofátlan cinizmussal azt tanácsolta a magyaroknak, hogy amennyiben drága számukra az euróváltási forinthelyzet, ne utazzanak külföldre. Ehhez most hozzátehetjük, hogy akinek drága a kosztolás, nézegessen ételt kirakaton keresztül.

Ugyanis 2019. májusában a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – jelentette a KSH pénteken. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben.

2018. májusához képest az élelmiszerek viszonylatában 5,6 százalék volt az infláció, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 15,2, a liszt 9,8, a péksütemények 9,2, a sertéshús 8,8 a kenyér 7,1 százalékkal drágult, a tojás és a tej ára 6, a kávé ára 3 százalékkal alacsonyabb lett.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,6, ezen belül a dohányáruké 12,6 százalékkal emelkedett (és hol van még a vége). A szolgáltatásokért 3, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,9 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok 5,8 százalékkal drágultak.

Ha a 2019. január–májusi időszakot hasonlítjuk az előző év azonos időszakához, akkor 3,9 százalékos növekedés látszik a fogyasztói árakban.

Forrás:https://szabadhir.hu/2019/06/08/stadionnal-nem-lehet-jollakni-brutalis-a-dragulas-az-elmult-evhez-kepest/