Stummer János szeptember 20-ra ismét összehívja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, hogy az érintett minisztereket kikérdezzék a Pegasus-ügyről

Stummer János szeptember 20-ra ismét összehívja az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát, hogy az érintett minisztereket kikérdezzék a Pegasus-ügyről – írja a Magyar Narancs. A bizottság jobbikos elnöke Pintés Sándor belügyminisztert, Varga Judit igazságügyi minisztert, Szijjártó Péter külügyminisztert és Benkő Tibor honvédelmi minisztert várja az ülésre.

Júliusban egy nemzetközi tényfeltáró újságírói konzorcium nyomozása után, a Direkt 36 cikkéből kiderült, hogy többek között Magyarországon is lehallgatták újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek telefonját a Pegasus nevű izraeli kémprogrammal, amelyet elvileg csak kormányzati ügyfeleknek adhat el a fejlesztő. Legutóbb a volt mszp-s Páva Zoltánról, az ellenzéki ezalényeg.hu oldal üzemeltetőjéről derült ki, a telefonjára telepítették a Pegasust. Stummer János már az ügy nyári kirobbanásakor jelezte, hogy a Parlament őszi ülésszakának legelején összehívja a bizottságot.

“Érthetetlen módon még nem kaptuk hivatalos értesítést az őszi ülésszak kezdetéről, de a folyosói pletykák szerint ez várhatóan szeptember 20-án lesz, ezért én ezen a napon reggel 8 órára hívom össze a nemzetbiztonsági bizottság következő rendes ülését, amelyre négy, az ügyben érintett minisztert is meghívok”- mondta a Magyar Narancsnak a képviselő. Stummer hozzátette, hogy a bizottságnak évente egyszer kell tartania egy olyan ülést, amelyen a titkosszolgálatokért felelős miniszterek beszámolnak a munkájukról és kérdéseket lehet feltenni nekik. Éppen ezért ezen az ülésen a Katonai Biztonsági Hivatalt (KBH) felügyelő Benkőnek, az Információs Hivatalért (IH), és ezen keresztül a külföldi hírszerzésért felelős Szijjártónak, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemező Központ (TIBEK) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat működését felügyelő Pintérnek törvényi kötelezettsége megjelenni. Varga Judit igazságügyi miniszterként a megfigyelések engedélyezéséért felel, neki nem kötelező eljönnie az ülésre, Stummer pedig azt mondta, nincsenek illúziói, hogy a miniszter hogyan fog dönteni.

Júliusban is akart ülésezni a nemzetbiztonsági bizottság, amit a fideszes tagok bojkottáltak, így az határozatképtelen volt. Stummer szerint ismét fennáll a kockázata, hogy a kormánypárti képviselők nem jelennek meg az ülésen, de azt mondta, jövő áprilisi választásokig nem lehet szabotálni a bizottság munkáját, így a kampányidőszakban mindenképpen szó lesz majd a Pegasus-botrányról.

Szijjártó Péter korábban azt mondta, hogy “a vélelmezett adatgyűjtésről” semmilyen tudomással nem rendelkezik, Varga Judit a jogállamiságra hivatkozott és Pintér Sándorra mutogatott, mint illetékesre, aki egyszer azt nyilatkozta, hogy nem állítja, hogy a magyar állam hatóságai nem használták az izraeli kémszoftvert.