Súlyos lebuktatás a VálaszOnline jóvoltából – kinyomozták hogyan jutott milliárdokhoz a lélegeztetőgép-bizniszen keresztül Orbán főtanácsadójának köre

VálaszOnline egyetlen olyan céget talált a lélegeztetőgép-biznisz körül, amely teljesen magyar tulajdonú. Ez a Fourcardinal Tanácsadó Kft., amely április 20-án írt alá egy több mint 17 milliárdos szerződést a minisztériummal.

  • Fourcardinal Tanácsadó Kft. első ügyvezetője Szegi Ildikó volt, akkoriban egyben a Balázs Gyógyulásáért nevű alapítvány kurátora. Az alapítványt már Rahói Zsuzsanna, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadója hozta létre.
  • Egy évvel a Fourcardinal indulása után Szegi átadta a cég irányítását Tóthné Rahói Juditnak, Rahói Zsuzsanna testvérének, aki azóta már nem ügyvezető. A többség tulajdonos azonban a kezdetek óta Szegi Ildikó lánya, Nagy Beatrix.
  • 2020. április 20-án Veréb Balázs és Vámosi-Nagy Zsolt létrehoztak egy vagyonkezelő részvénytársaságot, az SRF Silk Road Fund Holding Zrt.-t.
  • Néhány órával később a Fourcardinal taggyűlésén arról döntöttek, hogy a vagyonkezelő társaság tíz százalékos üzletrészt vásárolhat a cégben, így pont akkor szálltak be, amikor nyélbe ütötték az állami megrendelést.

A portál szerint arról is döntöttek, hogy bizonyos kereskedelmi tranzakciók után a pénz 7/8-ad része az aznap létrehozott részvénytársaságé lesz. Vagyis Veréb Balázs és ügyvédtársa jelentős részt szakítottak a lélegeztetőgépes bevételből.

Veréb személyéról azt írja a VálaszOnline, hogy egy 2010 előtti korrupciós ügy egyik vádlottja. Most ő üzletelt egy olyan céggel a lélegeztetőgépekről, amelynek korábbi ügyvezetője Orbán Viktor főtanácsadójának testvére volt.

A portál azt is kiszúrta: a Szegi Medical Center Kft., Szegi Ildikó fiának cége is 400 milliós szerződést kötött a külüggyel lélegeztetőgépekre.

A VálaszOnline kérdéseire egyik érintett fél sem válaszolt.