Svéd biztonsági rendőrség: Szabotázs miatt robbant fel az Északi Áramlat gázvezeték

Befejezte a helyszínelést az Északi Áramlat orosz gázvezetékeknél a svéd biztonsági rendőrség – írta meg a svéd Sveriges Radio hírportál.
A svéd biztonsági rendőrség (Säpo) épülete./Kép. nord.news

 

 

A hatóság előzetes vizsgálatai szerint egyre biztosabb, hogy szabotázs miatt sérültek meg a vezetékek. A helyszínen begyűjtött bizonyítékokat még vizsgálják a szakértők.

Egyre biztosabb, hogy szabotázs miatt sérült meg az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezeték – számolt be a svéd biztonsági rendőrség (SAPO) a helyszínelés befejezése után, október 6-án.

A SOAP csütörtöki sajtóközleményében közölte: a robbanások jelentős károkat okoztak a gázvezetékekben.

A helyszíni szemlét követően a biztonsági rendőrség megállapította, hogy robbanás történt az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken a svéd gazdasági övezetben, amely jelentős károkat okozott a vezetékekben

– olvasható a közleményben.

A svéd biztonsági rendőrség a Nemzetbiztonsági Igazgatóság ügyészségének irányításával folytat vizsgálatot az Északi Áramlat incidensével kapcsolatban. A helyszíni szemle befejezése után az ügyész feloldotta a kordont a helyszínen.

Az ügyészség sajtóközleménye szerint a helyszínelés tovább erősítette a gyanút, amely szerint szabotázs okozta a robbanásokat.

A nyomozás megerősítette a szabotázs feltételezését

– mondta Mats Ljungqvist ügyész a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint, megjegyezve, hogy a helyszínről több bizonyítékot is sikerült begyűjteniük, amelyeket a későbbiekben vizsgálat alá vonnak.

Minden érintett vizsgálja az esetet

Az Index szeptember 26-án számolt be arról, hogy az Északi Áramlat 2-nél nyomáscsökkenést tapasztaltak.

Kedd délelőtt jelentették, hogy az Északi Áramlat 1-nél is szivárgások tapasztalhatók.

Ám érdemi szállítás egyik vezetéken sem zajlik, az Északi Áramlat 1-nél politikai okok miatt hónapok óta nincs szállítás, az Északi Áramlat 2 esetén pedig el sem indult.

A négy nyugat-európai ország úgy nyilatkozott, hogy vizsgálja az eseményeket.

A szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak volna meg a vezetékek, ezért úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg őket.

Eközben Oroszországban „nemzetközi terrorizmus” miatt indult nyomozás az Északi Áramlat gázvezetéket érő „szabotázsakció miatt”.

Az orosz főügyészi hivatal azt írta Telegram-csatornáján: a gázvezetéket érő támadás „jelentős gazdasági károkat” okozott Oroszországnak, mivel korábban ezeken a vezetékeken keresztül szállítottak gázt Európába.