Szabó Szabolcs: Deák Dániel úgy viselkedik mint egy óvodás!

Szabó Szabolcs, a Momentum országgyűlési képviselője, szolgálati közleményként írta közösségi oldalán, hogy már nem tud kommentelni Deák Dániel elemző posztjai alatt. A túlérzékeny lépésen elmélkedve, hozzátette: „azért szerintem a 101 341 228 forint, amit Deák Dániel posztjainak hirdetéseire elszórtak, nem kevés pénz.”

Mostanáig több mint félmilliárd forintot költött tucatnyi jobboldali véleményvezér facebookos tartalmainak hirdetésére a kormányközeli Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, Kovács István által alapított Megafon Központ – írta meg a Telex.

Deák Dánielnek, a XXI. Század Elemzőközpont vezető elemzőjének bejegyzéseire a mai napig több mint 114 millió forint jutott. A kormányzati influenszer az RTL Klub Híradójának azt mondta, „Büszkén vállalom, hogy a Megafon támogat, és a különféle elemzéseim, meglátásaim, a véleményem minél több emberhez eljusson.” Állítása szerint a csak az ő megnyilvánulásaira szánt bő százmillió adományokból jött össze, a nagylelkű adományozók közt van például Rákay Philip is


Szabó Szabolcs még december végén próbált a titokzatos és krőzusi adományok nyomába eredni. Akkor arra a következtetésre jutott, hogy fideszes propagandisták örömködnek azon, milyen sikeresek a Facebookon. „Azt az egy apróságot felejti el a két propagandista, hogy kicsit sokba van ez nekünk. Az elmúlt 90 napban Deák Dániel oldalára 71 612 275 forint hirdetési pénz ment, Déri Stefiére 30 432 505 forint. Az összehasonlítás végett: az általuk gúnyolt Szabó Tímea oldalára ugyanezen időszakban pontosan 290.220 forintot költöttek. A propagandistáknak egy kérdést kellene igazából feltenni: mibűl? Mert ugye ez a Megafon csak tavaly valahonnan kapott negyed milliárd forintot. Idén valószínűleg ennél is sokkal többet. De honnan? Kitől? Kétsége ne legyen senkinek, hogy emögött a nap végén közpénz van. /…/ A csak erre a két emberre elköltött 101 millió forintnyi hirdetésből nagyjából 22 500 családnak lehetett volna adománycsomagot juttatni Csepelen.” 

„Pár hete legyűjtögettem a hirdetési költéseket a Facebook hirdetési oldaláról, kimásoltam és megkérdeztem, hogy és ’mibűl, kedves barátom’…?” – válaszolta a momentumos képviselő kérdésünkre, hogy minek köszönheti Deák „százmilliós” letiltását. A képviselő szerint ez is egyértelműen azt bizonyítja, hogy nem tudnak értelmezhető választ adni arra a kérdésre, hogy honnan van egy-egy ilyen ember Facebook-oldali hirdetésére százmillió körüli összeg, „inkább kitiltják az kényelmetlen kérdezőket”. Márpedig van belőlük szép számmal, mármint megafonszócsőből, még ha azt sem tudjuk, hogy például ki az a Déri Stefi, aki Rákay Philipnél is többet ér a kormányszócsőként és több mint 30 milliót ér valakiknek valamiért…

Szabó szerint mindez kacagtató is lehetne, ha az arcátlanul nagy összegek eredete transzparens volna és nem lengné körül a közpénzjelleg elvesztése a titokzatos finanszírozást. „Miután egyértelmű, hogy több százmilliós összegekről van szó, próbáltam kicsit utánanézni az eredetnek. Bizonyos elemeire lehet azt mondani, hogy direktben közpénz, a nagyobb része meg olyan, hogy a fene tudja” – határozta meg egyéni közgazdasági terminussal a megafonos háttérfinanszírozás lehetséges eredőjét. A hivatalos válasz adománygyűjtésből befolyó összegekről szól, ami finoman szólva sem életszerű, hiszen aki 500 millió forintot ma Magyarországon adományozni tud, azt nem kormányzati influenszernek hívják, sokkal inkább Mészáros Lőrincnek, bár tény, a kettő valahol összemosódik.

„Én politikusként gyűjtöttem már adományt és a gyakorlatból tudom, hogy az nem olyan egyszerű feladat. Ennyi pénzt pedig adományozásból nem lehet összeszedni, ez teljesen egyértelműen egy bújtatott pártfinanszírozás” – véli. Azt pedig erősen furcsállja, hogy az Állami Számvevőszék például miért nem ilyenkor lép fel hivatali súlya teljes szigorával, miért csak az ellenzéki pártokat „izélgeti”, amikor hiányzik pár gémkapocs vagy grafitceruza. Márpedig tapasztalata szerint szent tehén mind a Megafon, mind a CÖF, mind a CÖF által létrehozott kft., amin keresztül a kormánypropaganda óriásplakátokat terítik országszerte.

A képviselő szerint bárhonnan is nézzük, az 500 millió forint bődületesen nagy összeg. „Ez még nemzetközi viszonylatban is kiugrónak számít. Gondoljunk bele, néhány olyan iparág van, ahol a teljes éves bevételhez viszonyítva, két számjegyű arányban költenek marketingre. Ez többnyire az informatikai vagy bizonyos élelmiszercégekre jellemző, akik nagyon tolják a marketinget. Na most ebből kiindulva, ha a félmilliárd a tíz százaléka lenne a Megafon éves bevételének, akkor minimum Szilikon-völgyi vállalkozásról beszélhetünk. Én nagyon meg lennék lepve, ha magyarországi viszonylatban találnánk olyan céget, amelyik ekkora összeget költ marketingre és nem a Szerencsejáték Zrt.” – mondta a Hírklikknek Szabó Szabolcs, a Momentum országgyűlési képviselője.