Szabó Tímea: Orbán Viktor az oltás kezelésben is megbukott

Orbán az oltás kezelésében is megbukott! A Párbeszéd újra elvégzi a kormány helyett a munkát!
Megmagyarázhatatlan az a káosz, amelyet az Orbán-kormány bukott járványkezelése, felelőtlen kommunikációja és az oltással kapcsolatos lépéseinek értelmetlen sora mutat. A Párbeszéd határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, hogy a kormány rendeletben szabályozza a Covid elleni oltás rendelkezéseit.
Hiába kommunikálja Orbán Viktor, hogy Magyarországnak van oltási eljárási terve, az igazság ezzel szemben az, hogy semmilyen nyilvánosan elérhető Covid-oltási terv nincs. A kormány nem tett közzé semmilyen, az egészségügy és a járványügy vezetői által jegyzett dokumentumot, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a magyar állam milyen ütemezéssel, milyen prioritások szerint fogja beoltani a vakcinázásra jelentkezőket. Mindeközben – egészségügyi szakmai szempontokat mellőzve – az oltási regisztráció Rogán propagandaminisztériumához tartozik.
A Párbeszéd tegnap határozati javaslatban követelte a következőket:
– a kormány tegyen közzé világos és mindenki számára elérhető oltási eljárásrendet
– hozzon létre egy átlátható szempontrendszert, amely alapján eldönthető, hogy kit, milyen sorrendben terveznek beoltani; – az egészségügyben és szociális szférában dolgozók beoltása után vegyék sorra a pedagógusokat;
– az oltást végezhessék a háziorvosok és a munkahelyi üzemorvosok is;
– a betegek és mozgásképtelenek számára biztosítsák az otthoni oltás lehetőségét;
– az átoltottságról adjanak ki naponta részletes adatokat;
– a lakosság széles körű tájékoztatása és felkészítése mellett segítsék a legelesettebb társadalmi csoportok – hajléktalan emberek, pszichiátriai betegek – oltását is;
– a kormány növelje a kapacitásokat és az oltásra fordítandó szükséges anyagi és humánerőforrásokat!
Orbán Viktor kormánya megbukott a járványkezelésben, és az oltásra való felkészülésben is ugyanolyan felelőtlen és inkompetens. A Párbeszéd ezért az oltási tervről szóló határozati javaslatával elvégzi a kormányzat munkáját.

#Párbeszéd

Szerző. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője.