Szakács László: A Fidesz undorító hatalmi gőgje miatt 117 ezer család kerül végrehajtás alá!

0

A hatalmi gőgön kívül én mást nem tudok elképzelni, hogy mi olyan politikai realitás van”, ami miatt kisgyermekes családokat és gyermeküket egyedül nevelő szülőket lelketlenül az utcára kell dobni; tavaly, a „Családok évében” több mint 10 ezer magyar családot – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese.

Jelenleg 117.000 ingatlan áll végrehajtás alatt, a kilakoltatási moratóriumnak pedig mától vége – mutatott rá. Ezek az épp végrehajtás alatt álló emberek nem fognak tudni pereskedni.

A jogalkotás, vagyis a parlament feladata az, hogy ezt az egymillió embert érintő problémát felismerje és megoldja, hangsúlyozta Szakács.

Az MSZP ezért módosító indítványokat adott be a parlamentnek; a Fidesz dolga csak annyi lenne, hogy ezeket elfogadja.

„Mi azt mondjuk, hogy újra el kell számoltatni a bankokat. Bele kell írni egy jogszabályba, hogy igenis – ezt a fideszesek is egyébként tudták 2010-11-ben még -, hogy a bankok igenis becsapták, megtévesztették az ügyfeleiket. Ha ez a bankoknak nem tetszik, akkor indítsanak ők pert, ne kelljen most 1 millió 700 ezer devizahiteles aktát felnyitni, új pereket indítani.” Szerinte a jogszabály elfogadásától számított 12-14 hónapon belül le lehetne zárni az új banki elszámolásokat.

„Így lehet megoldani” – jelentette ki.

Azt mondta: a magyar bíróságok „nagyon sajátosan értelmezik” a strasbourgi Európai Bíróság két devizahitelezésre vonatkozó döntését, pedig az Európai Bíróság ítéletei, állásfoglalásai kötelezőek a magyar bíróságokra. A magyar bírósági döntések szerint azonban, úgy látszik, csakis az adós felelős, mert neki látni kellett volna az összes kockázatot, ha a Nemzeti Bank és a kereskedelmi bankok nem is látták.

A Novák Katalin családügyi államtitkárnak egy olaszországi szélsőjobboldali rendezvényen aratott, a magyar családpolitikával kapcsolatos sikerére vonatkozólag Szakács hangsúlyozta: nemcsak a hagyományos értelemben vett családokról kell, hogy szóljon a családpolitika.

Az MSZP szerint ugyanúgy családok a csonka családok vagy azok, ahol egyik szülő másutt dolgozik és csak havonta egyszer jut haza, de azok is, „akiket házasságlevél nem köt össze, viszont összeköti őket a teljes életük meg a közös gyermekeik”.

A műsor elején Szakácsot Karácsony Gergely zuglói polgármester, a demokratikus baloldal főpolgármester-jelöltje egy politikai háttéralkut említő kijelentéséről faggatták a zuglói parkolási rendszer kapcsán.

Szakács elmondta: ő nem szakértő a kérdésben, de amennyire megismerte a számokat, gazdaságilag a rendszer elfogadható, és „politikai értelemben nincsen mutyi.”

„A Fidesszel nincsen alku. Az egy másik kérdés, hogyha a Fidesz is támogatott valamilyen előterjesztést, amit mi is támogattunk” – tette hozzá.

olkt.hu/MTI