Szakszervezetek: Országos sztrájk!

0

Naszályi Gábor, a BKV dolgozóit is tömörítő Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke a tegnapi, rabszolgatörvény elleni tüntetéssel kapcsoaltban azt mondta, a munkavállalók elvárják, hogy a szakszervezeti konföderációk – politikai nézeteiktől függetlenül – együtt és határozottan lépjenek fel a rabszolgatörvény bevezetése vagy annak alkalmazása ellen, ha nincs más lehetőség, akár az utcán is.

„Nincs már idő a hosszas fontolgatásra, mert ez a hatalom, amelyet ebben a törvénymódosításban a külföldi nagytőke mozgat, nem kíváncsi ellenvéleményre”

– olvasható a szakszervezet közleményében.

A PDSZ ezért több szakszervezethez is eljuttatta a rabszolgatörvény elfogadása utáni időszakra vonatkozó javaslatait, és reméli, hogy a következő napokban, hónapokban létrejön

„a magyarországi szakszervezetek akcióegysége, melynek során a PDSZ megítélése szerint, a hatalomnak akár a legerősebb szakszervezeti eszközzel, az általános sztrájkkal is számolnia kell.”

Az utóbbi napokban félpályás útlezárásokkal tiltakozó Vasas Szakszervezeti Szövetség is felháborodott közleményben ítéli el a rabszolgatörvény elfogadását:

„Felháborítónak tartjuk a kormánypárti képviselők törvényhozási módszerét, amely szembemegy a parlamenti demokráciával. Értetlenül állunk a képviselői érzéketlenség mögött, amellyel a módosítás munkavállalókra gyakorolt negatív hatásaival szemben viseltetnek. Elfogadhatatlannak tartjuk a módosítás szellemét, amely összeegyeztethetetlen a munkavállalók érdekeivel, a szakszervezetek szakmai érvelésével és a kormányzat családbarát politikájával is!
Az különösen visszataszító amilyen módon a törvénytervezet megszületett, ismételten érdemi párbeszéd nélkül, egyéni képviselői indítványként.”

– írják.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke, Kordás László is kint volt a tüntetésen, szerinte „fekete napja” volt a tegnapi a magyar dolgozóknak. A szakszervezeti vezető az ATV-nek azt mondta, nem hagyják annyiban a dolgot.

 

 

olkt.hu/MTI