Számoljunk már kicsikét!

Portyázóink és fürkészeink potom 300 milliárdért vettek 16 ezer lélegeztetőgépet. Igaz, a szomszédban ennek a felébe is belebukott a miniszter, de hát ők még csak tanulják az illiberális demokráciát.
Tegyük túl most azon is magunkat, hogy a majdnem 19 milliós árért még biciklipumpát is vettünk. Próbáljuk elhinni, hogy portyászaink tisztességes üzletet kötöttek, és egyetlen fillér közpénz sem került magánzsebekbe! Nem könnyű, én megértem, de legalább próbáljuk meg. Most csak azt vizsgáljuk, hogy megérte-e.

Egy szakképzett ápoló maximum két gépet tud megfelelő színvonalon kezelni. Ezek az ápolók óriási nyomásnak vannak kitéve, mivel a géppel lélegeztetett betegek felét holtan veszik le.

Most jöhetnek a számok.
Az ápolóknak öt munkanap után kell két nap pihenés. A betegnek viszont 7/24 felügyeletre van szüksége. Csináltam egy beosztást. Hét egységet hét állandó és három fregoli munkatárs tud egy műszakban biztonságosan üzemeltetni. A hét egység 14 lélegeztetőgépet jelent, a három műszak összesen 30 szakápoló aktív jelenlétét igényli. Megjegyzem, hogy ebben a tartalék nincs benne!
A 16 ezer lélegeztetőgéphez összesen 34.286 fő szakképzett ápoló szükséges.

Magyarországon az ilyen ápolók száma nem éri el a 2.000 főt!!! (kb. 1800 fő)

Ez a létszám a legjobb szervezés esetén is nagyjából 800 gép felügyeletét tudja ellátni. Tekintettel arra, hogy valamilyen kapacitás amúgyis volt, bőven elég lett volna 700 darabot venni.
Ha még azt is hozzáteszzük, hogy egyszerre hány ember volt lélegeztetőgépen, 50 gép is elég lett volna.
Csak úgy összehasonlításként ez olyan, mintha a vasárnapi pörkölthöz 50 kiló hagymát vágna fel az asszony!

Továbbra is feltételezve, hogy az ár reális volt, ezt a beszerzést megúszhatjuk volna egyetlen egy milliárdból! De ne legünk pitiánerek! Vegyünk 100 gépet kétmilliárd forintért! Maradt volna 298 milliárd!

Továbbra is minden szavát elhisszük, így azt is, hogy egy teszt ára tényleg 4.500 Forint. Ha vettünk volna 20 millió tesztet 90 milliárdért, még mindíg maradt volna 208 milliárd, és gond nélkül tesztelhetnék a lakosságot úgy, ahogy azt a WHO ajánlja.

Ha fejenként félmillió forintért kiképeznénk további 1.000 ápolónőt, még mindíg maradna 207,5 millárd forintunk!

Ebből 34-szer lehetne felújítani a Lánchidat, vagy rendezni az Iványi Gábor felé fennálló tartozást.
Egy teljes éven keresztül lehetne majdnem 60 ezer forinttal segíteni 300 ezer munka nélkül maradt embert.

Ehelyett mi kifizetünk további 2,5 milliárdot Pénztáros Lőrincnek, hogy építsen raktárat a felesleges lélegeztetőgépeknek.

Levegőt!!!