Szanyi Tibor: Jöjjön az általános sztrájk!

0

A magyar politikában nagy változások várhatók 2019-ben. Ennek előszeleként értelmezhető a decemberben elkezdődött tüntetéssorozat, amely elsősorban a rabszolgatörvény apropóján kezdődött, de valójában itt már sokkal többről van szó – erről Szanyi Tibor az MSZP alelnöke  és EP-képviselője beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt évek sérelmei és az egyre erőszakosabb hatalomkoncentráció hozta utcára Budapesten és számos vidéki városokban az embereket. Ezen megmozdulások közös jellemzője, hogy ma már a fiatalok is felvonulnak és skandálják a „mocskos Fidesz” vagy éppen az elhíresült „O1G” rigmusokat. Ezen fiatalemberek ma már világosan látják, hogy milyen pályát rajzolt fel számukra az Orbán rezsim és mi történik a jövőjükkel, ha ennek most nem szabnak gátat, nem vetnek véget ennek a korszaknak. Szanyi Tibor szerint a január elejére meghirdetett tüntetéseket az elégedetlenség mértékének kifejezésén túl a konkrét célok is megkülönböztetik, mégpedig az általános sztrájk kilátásba helyezése.

Az alelnök sürgeti a szakszervezetek a politikai pártok, különböző dolgozói csoportok összefogását, hogy egy nagyon komoly jelzést, egy általános sztrájkban kifejeződő jelzést tudjanak leadni a magyar kormánynak. Az MSZP aktívan részt kíván venni az általános sztrájk előkészítésében.

Az EP képviselő a továbbiakban beszélt a jövőre esedékes EP választásokról is. Hangsúlyozta, hogy a magyar emberek a kormány munkájáról leghangosabban mégiscsak a választások alkalmával fejezhetik ki véleményüket. Szanyi Tibor szerint meghatározó választás lesz a következő, ahol az emberek két alternatíva között dönthetnek. Magyarország folytatja útját a jobboldali radikalizmus és a fékevesztett nacionalizmus irányába, vagy pedig az európai nemzetek közötti együttműködés felé indul el.

 

 

 

 

olkt.hu/MTI