Szarvaskő főerdész alpolgármestere elterelt egy patakot, hogy pisztrángokat neveljen a telkén

Egészen bizarr történet borzalja a kedélyeket Szarvaskőben, Heves megye egyik legszebb fekvésű kistelepülésén.

Az alig pár száz lelkes falu polgármestere után alpolgármestere is lemondott, a hétfői rendkívüli ülésen pedig a képviselőtestület is feloszlatta magát.

A botrányt az alpolgármester, Nahóczki László ténykedése robbantotta ki.

A civilben az Egererdő egyik főerdészeként dolgozó Nahóczki ugyanis fogta magát, és elterelte a Bükki Nemzeti Park területén található Margit-forrás vizét, bár az önmagában is törvényileg védett természeti területnek számítana, függetlenül attól, hogy amúgy egy nemzeti park területén fakad-e.

Az erdőt kezelő főerdészként Nahóczkinak ezzel tisztában kellett lennie.

Nahóczki a forrás elterelt vizét, amit az önkormányzat tulajdonát képző, a település egy más részéről elemelt csövekkel vezette saját, korábban szintén önkormányzati tulajdonú telkére, hogy ott aztán pisztrángtenyésztés céljából létesített beton medencéket töltsön fel velük, írja az Egri Ügyek.

A művelettel sikeresen szárította ki a forrástól a közeli Eger-patakhoz vezető eret, amely több békafaj és védett foltos szalamandrák élőhelye volt. Illetve lehet újra, mert időközben a közfelháborodás hatására Nahóczki visszabontotta a csőrendszert, amivel elterelte a forrás vizét.
A falu lakói ugyanis a Szarvaskőben hallottam Facebook-csoportban igencsak felháborodtak a történtek láttán, amit a csoport egyik tagja gondosan dokumentált is fényképekkel.
Ezek nyilvánosságra kerülése után jelentették az esetet a Bükki Nemztei Parknak, amely tovább adta a kormányhivatalnak, melynek munkatársai végül április végén vonultak csak ki a helyszínre.
Addigra Nahóczki már felszámolta a nyomokat, így a falubeliek tudomása szerint csekély pénzbírsággal megúszhatja az ügyet.

Pedig a sztorinak vannak még fordulatai, az Egri Ügyek cikke szerint Nahóczki a csövek lefektetése előtt egri középiskolásokkal takaríttatta ki a Margit-forrás környékét, megkönnyítve ezzel a víz későbbi elterelését.