Százezrek tüntetnek a lengyel uniós tagság mellett! (Folyamatosan frissítve) ÉLŐ!

Folyamatosan frissülő cikk…

 

08.55

Készülődnek a tüntetők ma reggel Szczecinben.

Tüntetés Lengyelországban./Kép. TVN24

 

 

08.12

Tegnap délután óta folyamatos a tüntetés szerte Lengyelországban.

Varsó, Krakkó, Gdansk, Gdynia, Lublin, Poznan, Wroclaw, Kielce, Torun, Opole, Glogów, Lubon, Lódz, Pila, Leszno, Bytow, Olsztyn, Gorzów Wielkopolski, Radom, Chelm, Szczecin, Bydgoszcz és Katowicze városában.

 

 

Lengyelország-szerte lengették az Európai Unió zászlaját a lengyel mellett, a mintegy száz városban tartott tüntetésen nagyjából százezer ember jelezte a korábbi napokban lezajlott demonstrációkon, hogy fontosnak tartja az uniós tagságot.

A lengyel lakosság a kormány lemondását is követeli.

 

Tüntetés Varsóban./Kép. PAP

 

A megmozdulásokhoz az vezetett, hogy a lengyel alkotmánybíróság kimondta:

 

az uniós jog nem felsőbbrendű a nemzetihez képest, az uniós tagságból nem következik az Európai Bíróság elsőbbsége, tehát az Európai Unió alapszerződéseinek egyes cikkelyei nem kompatibilisek a lengyel alkotmánnyal, amely a testület szerint előrébb való.

 

Csakhogy a testület ítélete megkérdőjelezi az uniónak pont az az alapelvét, mely szerint az uniós jog felsőbbrendű, tetszik nem tetszik. Ráadásul 18 évnyi lengyel tagság alatt ez most jutott eszébe Varsónak, ahol a lengyel igazságügyi miniszter – olajat öntve a tűzre – gyarmatosítást emleget Brüsszellel kapcsolatban.

Sokak szerint a döntés Lengyelország kilépését vetíti elő az EU-ból. A tüntetők pedig pont ettől tartanak, hogy akárcsak a Brexit, a Polexit is váratlanul valósággá válhat.

Mindazonáltal a gyarmatosítás retorikát már korábban bevető Orbán-kormány gyakorlatilag gratulált a lengyel testület döntéséhez, határozatban támogatja a lengyel határozatot.

 

 

 

 

07.22 Tegnapi tüntetés képekben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke világosan fogalmazott: ha Lengyelország az unióban akar maradni, be kell tartania a játékszabályokat. Azokat a demokratikus játékszabályokat, melyekről a Varsóban felszólaló Donald Tusk ellenzéki politikus és az Európai Néppárt elnöke drámaian azt mondta, a lengyel kormány azért akarja kivezetni az országot az unióból, hogy lábbal tiporhassa az emlegetett játékszabályokat.

 

Százezrek tüntettek a lengyel uniós tagság mellett/Kép. RMF FM

 

Szczecini tüntetés tegnap délután./Kép. RMF FM

 

Lengyelországi tüntetés az EU-tagság miatt. Szerző: jw/popi Forrás: Kontakt 24, tvn24.pl

 

 

Folyamatosan frissülő cikk…