SZEGÉNY GAZDAGOK!

Lincoln Ábrahám meghatározása szerint a gazdagság a szükségtelen dolgok feleslege. Ferenc pápa szerint: „a javak igazságtalan elosztása társadalmi bűnnel ér fel, és sok embert megakadályoz abban, hogy teljes életet éljen.” „Az emberi jogokat nemcsak terrorizmussal, elnyomással vagy merénylettel lehet megsérteni, hanem igazságtalan gazdasági rendszerekkel is, amelyek hatalmas egyenlőtlenségeket teremtenek”. A Biblia szerint Isten maga rendelkezett így: „Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be és hódítsátok meg a földet” (1Móz 1,26). Isten akarata tehát „a szaporodás, a gazdagodás és az élet az, amit Isten szán az embereknek, nem pedig a fogyás, az elszegényedés és a kihalás!” Ennek érdekében a gazdagoknak egyszerűbben kellene éljenek ahhoz, hogy a szegények is élni tudjanak. Most elsősorban a gazdagokon múlik, hogy képesek-e az értelmes önkorlátozásra a jövő generáció érdekében, avagy az emberiség önmagát pusztítja el. Különösen éles a kontraszt, ha a magukat kereszténynek való politikusokból hiányzik szociális együttérzés képessége.

A tudományos kutatások rosszat mutatnak. Azt igazolják, hogy a sok pénz megváltoztathatja a viselkedést, átformálhatja a jellemet, és szociálisan érzéketlenné vagy agresszívvá tehet, idegen szóval affluenzát mohóságból származó pazarlást) okoz. (A DRÁGÁBB AUTÓT VEZETŐK RITKÁBBAN ÁLLNAK MEG A ZEBRÁN, ORIGO 2014.)
„A sok pénz puszta gondolata is etikátlan viselkedésre ösztönözhet.” A pénzhajszolástól való függőség tipikus példája a pazarló, kényszeres vásárlási mánia. Kutatások igazolják, hogy „a tehetősebb családból származó gyermekek hajlamosabbak a szenvedélybetegségekre, gyakrabban küzdenek szorongással, evészavarokkal, alkohol- és kábítószer problémákkal, mint a szegényebb fiatalok. A szegényebbekben a gazdagság irigységet és bizalmatlanságot kelthet.

VALÓBAN SZÁMOLNI KELL AZZAL A VESZÉLYHELYZETTEL, AMIT A GAZDAGOK JELENTENEK?
A leggazdagabb emberek egy százalékáé a világ vagyonának fele. Magyarországon is a felső egy százaléknál koncentrálódik a háztartások vagyonának több mint a negyede. (MENNYI A LEGGAZDAGABB MAGYAROK VAGYONA? VÉGRE PONTOSAN KIDERÜLT! 2019. MNB. tanulmánya.)
„A 4,004 millió háztartás gazdagabbik felének a vagyona csaknem 99 ezer milliárd forintot tesz ki, míg a szegényebbik 2 millió család ennek kevesebb, mint a tizedén, 9724 milliárd forinton osztozik. A felső tíz százalékba tartozó családok átlagosan 153 millió forinttal rendelkeztek, az alsó tíz százalék átlagvagyona 1,2 milliárd forintos tartozás volt.
2017 A leggazdagabb 1 százalék gazdagodott a leggyorsabban 2014 és 2017 között, három év alatt 56 százalékkal nőtt a vagyonuk.”
A 20961 milliárd forintnyi magánkézben lévő cégvagyonból 20215 milliárd (96,44 százalék) van a top 10 százaléknál. Érdekes, „hogy a szociális juttatásokat is az átlagosnál nagyobb arányban veszik igénybe a vagyonosabbak.”

Miközben Magyarországon 9,5 hektár az átlagos gazdaságméret, addig MÉSZÁROS LŐRINC LETT A LEGNAGYOBB MAGYAR FÖLDBIRTOKOS. A Talentis-csoportnak 38 ezer hektárja van, ami Budapest területének nagyjából 70 százaléka. „Csányi Sándort is megelőzte, az OTP-vezér magánérdekeltségébe tartozó vállalkozások ugyanis 35 ezer hektáron gazdálkodnak.”
„Emellett ráadásul több mint 42 ezer hektáron végez vadgazdálkodási és vadászati tevékenységet a Talentis Agro.
A csoport árbevétele 22 milliárd forint, 2200 állandó és idénymunkást foglalkoztat.
A Talentis tejelőszarvasmarha-ágazata az egyik legnagyobb Magyarországon: hét szarvasmarhatelepen összesen 6 ezer tehenet és ugyanennyi nőivarú szaporulatot nevelnek. A három fehérsertés- és egy mangalicatelep 53 ezer állat befogadására alkalmas. A vállalkozás székesfehérvári és békéscsabai telephelyén 240 ezres tojótyúk-állomány található, évente 60 millió tojást állítanak elő.
Mindez Mészáros Lőrinc és feleségének magánérdekeltsége, számos más vállalkozásukkal szemben a Talentist nem vitték tőzsdére.”

ISTEN ÓVJA MAGYARORSZÁGOT A LUXUS ÉLETMÓDOT FOLYTATÓ, GAZDAG ÉS SZOCIÁLISAN ÉRZÉKETLEN POLITIKUSOKTÓL!

OSZD MEG!

Márki-Zay János