Szél Bernadett: a kormány iskolai ügye elégtelen

Péntek este van, véget ért az új iskolaév második hete. Szülőként az évkezdős stressz és a bizonytalanság miatti extra stressz alap, a tanároknak végképp, a gyermekekről nem is beszélve. Nagyon sok levél jött Tőletek, a legváltozatosabb problémák merültek fel és mindent átolvasva, sőt részben átélve, az adatokat és kormány intézkedéseit figyelve az alábbiakat látom.

Az EMMI adatai szerint jelenleg 53 helyen van távoktatás, ebből 10 esetben az egész intézményt érintően, rendkívüli szünet pedig három iskolában és nyolc óvodában van. Ami az iskolák járványügyi felkészítését illeti, akárhogy is nézem, a tavaszihoz hasonlóan most sincs a helyzet magaslatán az oktatási kormányzat.

Bár volt egy egész nyaruk arra, hogy felkészüljenek a járvány második hullámára, hogy részletes és betartható (!) protokollokat írjanak, minden iskolába eljuttassák a védekezéshez szükséges eszközöket — kézfertőtlenítőket, tisztítószereket, érintésmentes lázmérőket —, és kész digitális tananyagot biztosítsanak az iskolák számára, kb. semmit sem sikerült ezek közül teljesíteniük. Volt, ahol az önkormányzat mentette a helyzetet, meg persze a szülők és a tanárok összefogása, de ahol kevés van mindenből, ott nagy a lemaradás — és ez most megint azt jelenti, hogy tovább szakad a társadalom.

Mi ment félre?

📌 A sok sebből vérző járványügyi protokollt az utolsó előtti pillanatban küldték meg az iskoláknak, a fertőtlenítőt pedig az utolsó utáni pillanatban — sőt, sok helyen az iskolakezdés után sem érkeztek meg a kézfertőtlenítők.
📌 Az érintésmentes lázmérő sem volt alap, most beszélt arról Gulyás Gergely a Kormányinfón, hogy „az iskolákban be fogják vezetni a testhőmérséklet napi mérését.” Jó reggelt kívánunk a kormánynak és köszönjük azoknak az intézményeknek, akik ezt maguktól is csinálják.
📌 Kb. ahány iskola, annyiféle gyakorlat van arra az esetre, ha megjelenik a vírus. Nincs egységes iránymutatás, szempontrendszer, hogy mikor és milyen körben kell rendkívüli szünetet, vagy tantermen kívüli oktatást elrendelni.
📌 Nincs tesztelési protokoll sem, ahogy ingyen tesztek sem: fertőzés esetén kötelező karantént rendelnek el az osztály vagy iskola letesztelése helyett,
📌 Az a tanár, aki karanténba megy, csak táppénzt kap, vagyis az amúgy is alacsony fizetése 50-60 százalékát.
📌 A gyermekükkel otthon maradó szülők pedig végképp semmilyen segítségre nem számíthatnak a kormánytól: az iskola által elrendelt karantén esetén nem jogosultak se táppénzre, se bértámogatásra, holott jó eséllyel már az éves szabadságukat is kimerítették.

Ez így nem mehet tovább. Meglátásom szerint a kormánynak haladéktalanul biztosítania kell az alábbiakat.
1. Minden iskolában az érintésmentes hőmérőket,
2. gyanú esetén a diákok, tanárok ingyen tesztelését,
3. rendszeres szűréseket az intézményekben,
4. világos és egységes protokollt fertőzés esetén: milyen körben szükséges elrendelni a tanítási szünetet, illetve digitális tanrendet,
5. a karanténba került tanárok részére 100 százalékos táppénzt,
6. az augusztus végén lezárt bértámogatási program újraindítását és kiterjesztését a gyermekükkel otthon maradó szülőkre,
7. a 12 éve változatlan családi pótlék megduplázását, tekintettel a megnövekedett iskolakezdési kiadásokra is,
8. segítséget a távoktatásban részt vevő diákoknak, konkrétan a működő számítógép alap kellene, hogy legyen.

Ez egy minimumprogram, amivel felszámolható a jelenlegi káosz. A kormánynak azonnal cselekednie kell: ne csak beszéljen arról, hogy a cél az iskolák működése — tegyen is ezért! Mindene megvan hozzá! Az persze nagy baj, hogy se profi egészségügyi, se professzionális oktatási vezetés nincs a kormányban, ezek a területek jó ideje méltatlanul alulreprezentáltak és ez most különösen látszik. Propagandaminisztérium persze van, de azzal a koronavírus ellen nem sokra megyünk. Pedig egy rövid hétvége után nagyon-nagyon sokan fogunk nekigyürkőzni a harmadik hétnek, és a kormány sokat tehetne azért, hogy jobban bírják a családok ezt az időszakot. Érdemi cselekvést várunk!