Szél Bernadett: Ádernek is van egy arca!

“A luxusrepülők, helikopterek, fideszes politikusok” sorozatból máris itt az újabb fejezet. A zöldre festett köztársasági elnök az rtl.hu által megszerzett adatok szerint tavaly két és fél órát utazott rendőrségi helikopterrel 1,85 millió forintért. A Köztársasági Elnöki Hivatal a kérdésre, hogy mégis hogy lehet az, hogy egy sokkal drágább és környezetszennyezőbb módját választotta az elnök a sátoraljaújhelyi-kassai kiruccanásának, azt válaszolta: „Az elmúlt közel tíz év során minden esetben körültekintő vizsgálatot követően – figyelemmel a programokra és kötelezettségekre – született meg a döntés, hogy Áder János köztársasági elnök milyen közlekedési eszközt vesz igénybe.”

Egészen biztos: nemrég derítettem ki, hogy a glasgow-i klímacsúcsra Áder honvédségi különgéppel ment, ahelyett, hogy — ahogy a szlovák elnöknő — kereskedelmi járattal utazott volna, csökkentve a karbonlábnyomát. Miféle körültekintő vizsgálat előzte meg ezt a döntést? A választ maga Áder János adta meg az Index-nek adott interjújában, amikor azt mondta: „A kéthetes konferencia teljes szén-dioxid-kibocsátását — nemcsak az oda- és visszautazásokét, hanem az ott-tartózkodásokét is egybeszámítva — Kína két perc alatt bocsátja ki. Ez megmutatja a felvetett kérdés komolyságát.”

Magyarul a „körültekintő mérlegelés” azt jelenti, hogy megnézik, Kína kibocsátásához képest mekkora egy helikopterezés vagy egy különgépes út kibocsátása, és ha az jön ki, hogy elenyésző, akkor mehet a szennyezőbb mód. Minden ezzel ellentétes kérdésfelvetés: „komolytalan”!

Most újra Áderhez fordulok: megkérem, adja ki az elmúlt közel 10 év „körültekintő vizsgálatot” követően bonyolított utazásainak listáját. Lássuk, hogy égette a közpénzt és a kerozint a mi „zöld” köztársasági elnökünk!

#vanmiértküzdeni
#szelbernadett

Kép: Béres Márton | Népszava