Szél Bernadett: Álszent Szijjártó Péter

Az álszent Szijjártó Péter hagymázasan azt nyilatkozta az RTL Klubnak, hogy a világpolitikában akkor beszélhetnénk sokkal jobb körülményekről, ha a tisztelet talaján állva rábíznánk minden országra, hogy a saját maga jövőjéről döntést hozzon”. Hozzá hasonlóan nyilatkozott a főnöke is pár napja, amikor azt mondta Orbán, „nem szólunk bele az amerikaiak dolgába.” Ezt a hazudozást! Annyi történt, hogy a Fideszben amikor számukra kínos módon alakulnak egyes külpolitikai események, hirtelen előkelő idegenekké válva nem kommentálják más országok belügyeit. De addig…! Merthogy akkor vajon 2016-ban miért kezdett el Orbán Viktor a világon elsőként és totálisan egyértelműen Trump mellett kampányolni? Tavaly miért szállt be a Trump újraválasztása melletti kampányba, mérget véve Trump győzelmére, és Szijjártó Péter az egész propagandamédiával együtt miért kérte számon Bident innen Magyarországról, Trump korrupciós vádjait visszhangozva? De mondok jobbat: miért fogadta Orbán Viktor júniusban, nem sokkal a belarusz választások előtt Lukasenkát, hogy aztán az elcsalt választások után szó nélkül hagyja a tüntetők ellen alkalmazott brutális rendőri erőszakot? Miért fogadta gyors egymásutánban a radikális jobboldali vezetőket Matteo Salvinitől Hans-Christian Strachéig az európai parlamenti választások előtt, ha nem azért, hogy ezzel is elősegítse a szélsőjobboldali populista erők előretörését Európában?
‼️ Orbán Viktor konkrétan az elmúlt években mást sem tett, mint azon dolgozott, hogy megváltoztassa más országok politikai erőviszonyait, erősítse a vállalhatatlan szélsőjobboldali figurákat és totális támadást indítva gyengítse a hatalmára veszélyt jelentő, vagy őt bíráló mérsékelt erőket. ‼️
Csakhogy Orbán Viktor terve csúfosan elhasalt: az európai parlamenti választásokon elmaradt a populista erők előretörése, korrupt szövetségesei egymás után buktak meg, illiberális rendszerének legfőbb támasza, Donald Trump esetében pedig benne van a pakliban, hogy a börtönben végzi. A miniszterelnök nagy populista mesterterve látványosan kudarcot vallott. A kérdés csak az, hogy hogyan tudja majd Amerika – és Magyarország – helyrehozni azt a rombolást, amit a populista erők maguk után hagytak és visszaszerezni a demokráciába vetett bizalmat.
De pontosan ez a feladatunk — hogy végre az állandó kreált stressz helyett normális éltünk legyen, aminek keretében valós problémákon tudunk dolgozni. A populizmus szerint ugyanis a háború a politika természetes állapota, ahol az ellenséggel szemben bármi megengedett. Láthattuk Amerikában, hogy ez hova vezet. Ezzel szemben én abban hiszek, hogy a politika természetes állapota az együttműködés és a párbeszéd, és ezt már csak azért sem szabad feladni, mert akkor végleg képtelenné válunk arra, hogy a valódi problémákra — mint amilyen a klímaválság vagy a tömeges elszegényedés — közös megoldást találjunk. Márpedig ez a cél.