Szél Bernadett: Egy propaganda előadást hallottunk Süli János Paks2-ért felelős minisztertől

„A blokkot mi mindenféleképpen megépítjük” – ezt mondta Süli János ma a bizottsági meghallgatásán, nem hagyva kétséget afelől, hogy Paks2 egy politikai projekt és meg fogja kapni az engedélyt az eljárás kellős közepén átszervezett Országos Atomenergia Hivataltól.

➡️ Tájékoztatása szerint 150 kérdésből 51 tisztázandó kérdés van még függőben, de jövő év elejére szerinte „minden össze fog állni”. Azt is mondta, 2029-re már meg is épülnek az új blokkok és 2030-tól már termelni fognak. Nincs itt semmi látnivaló.

⁉️ Bár rengeteg megválaszolatlan kérdés van Paks 2 körül, a földrengésbiztonságtól kezdve a kiégett fűtőelemek elhelyezésén át a megoldatlan hűtővíz-problémáig, Süli Jánost ezek a kérdések láthatóan nem zavarják, mindenre megvan a válasza, vagy legalábbis reakciója.

☝🏻 Azt például, hogy az osztrák környezetvédelmi hatóság válaszokat vár arra, hogy aktív geológiai törésvonalra tervezik építeni az új reaktorblokkokat, azzal söpörte le, hogy az osztrákok kvázi irigyek amiatt, mert mi bővíthetjük az atomerőművünket, náluk meg leszavazta a lakosság, és most mindenhol akadékoskodnak… és persze a civilek mögött is ők állnak.

🙃 Szerinte ma az egész világ atomerőműveket épít, mert sokkal jobb üzlet, mint megújulókba fektetni. A NER-nek biztos, de a világon 2011 óta minden évben kevesebb atomerőmű épül, mint amennyit leállítanak. Az atomenergia mindenütt kizárólag állami pénzből épül — aki ugyanis a saját tőkéjét fekteti be, az a sokkal jobb megtérülés miatt mindig a megújulókba (nap, szél) fektet. Ahogy egyébként a NER is, az atomot meg velünk fizettetik, pumpolják az adófizetőket úgy, hogy az engedély megkapásához az egész felügyeleti szervet át kellett szervezni… most így, hogy nem szakmabeli van a szakmai szervezet élén, talán megszerzik. A szélenergia meg továbbra is tiltólistán van.

És akkor a matek: Süli félrevezető számokkal dobálózott, szerinte Paks harmadakkora áron termel, mint a neperőművek, mert Pakson 11 ft/kWh áron termelik az energiát, a napenergia átvételi ára pedig 32-34 ft/kWh. Ezzel szemben az igazság az, hogy az átvételi ár egy államilag meghatározott árszint, ugyanolyan, mint a 480 forinton befagyasztott benzinár. A termelői árat csak a termelői árral lehet összehasonlítani, márpedig a nap- és szélerőművek termelői ára alacsonyabb: ezek 9-10 ft/kWh alatti áron termelik az áramot.

Süli azt is próbálta elhitetni, hogy az orosz hitel egy jó konstrukció, holott ez sem igaz, és ő maga cáfolta meg. Mert bár csak 2031-ben kell elkezdeni a hitel törlesztését, az eddigi 23 számlát már ki is fizettük az oroszoknak, Süli szavaival „jelenleg egyetlen fillérrel sem tartozunk”. Csakhogy ez pontosan azért van, mert drágább a paksi hitel a piacinál, ezért előtörlesztjük. Magyarul a paksi számlákat is hitelből fizetjük.

Egy propaganda előadást hallhattunk Süli minisztertől és a legfontosabb kérdések továbbra is megválaszolatlanok maradtak. Én meg 3 percet és 3 kérdésre kaptam lehetőséget, de lesz ez még máshogy. Dolgozunk érte.

#vanmiértküzdeni
#szelbernadett

 

Szerző és forrás. Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő.