Szél Bernadett: Ez normális? Szijjártó 30 millió dolláros hitelkeretet ígért be a tádzsik–magyar gazdasági kapcsolatokra!

Szijjártó 30 millió dolláros hitelkeretet ígért be a tádzsik–magyar gazdasági kapcsolatokra.

A mai kört sajnos nem úsztuk meg egy díszprofesszorsággal. Sokat utazgat még?! – tette fel a független parlamenti képviselő.

Szél Bernadett hozzátette, hogy

“A siker azonban nem lehetséges személyes jelenlét, vagyis valódi képviselet nélkül, ezért döntött úgy Magyarország, hogy Dusanbéban konzulátust nyit, amelynek elsődleges feladata lesz elősegíteni a gazdasági, a vállalatközi és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését. A magyar Eximbank jó pénzügyi hátteret, egy 30 millió dolláros hitelkeretet fog biztosítani ehhez”
– fejtette ki.
Szijjártó Péter közölte:
“Ma megállapodtunk az önök gazdasági miniszterével abban, hogy haladéktalanul összehívjuk a tádzsik–magyar gazdasági vegyes bizottság alakuló ülését, és bejelentettük csatlakozási szándékunkat az Aral-tó megmentésére létrehozott alaphoz. Szószólói vagyunk annak, hogy Tádzsikisztán, Közép-Ázsia és az Európai Unió fűzze szorosabbra együttműködését. Támogatjuk, hogy Tádzsikisztán kapja meg az Európai Uniótól a legnagyobb gazdasági és kereskedelmi kedvezményeket, és hogy minél előbb jöjjön létre az új együttműködési megállapodás az EU és Tádzsikisztán között.”
Majd folytatta:
“Magyarország kormánya 11 évvel ezelőtt indította el a keleti nyitás politikáját. Külön figyelmet fordít Közép-Ázsiára, részben a gazdasági növekedéséből fakadó komoly lehetőségek miatt, részben biztonsági szempontból – mondta a magyar diplomácia vezetője. Szijjártó Péter azt is bejelentette Dusanbéban, hogy az Európai Unió egy áprilisban induló új ötéves program keretében a korábbinál háromszor nagyobb, 21 millió eurós összeggel támogatja a közép-ázsiai országok, köztük Tádzsikisztán határvédelmét, terrorizmus elleni küzdelmét.”