Szél Bernadett: Feljelentést teszek a Budapest-Belgrád vasútvonal miatt

0

Fizethetünk, de nem kérdezhetünk?!

Feljelentést tettem a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítási beruházása kapcsán hűtlen kezelés gyanújával. A kihallgatásra készen állok, a nyomozati anyagokba betekintést fogok kérni.

➡️ Kezdésnek kiemelem, már bőven fizetjük a Fidesz és a Kínai Kommunista Párt nászajándékát. A kormány épp 82 milliárd forintot csoportosít át a projektre az idén eredetileg betervezett 61 milliárd forintos kiadáson felül, vagyis csak 2020-ban a kormány csak erre a beruházása 143 milliárd forintot szán. És hol van még a vége — ha hagyjuk. De menjünk tovább, van itt még látnivaló.

➡️ A Fidesz legyen szíves ne merjen minket szuverenitásból oktatni. A friss törvénymódosítás nyomán csak „A Kínai Népköztársaság Kormányának álláspontját beszerezve” dönthet a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás iratainak nyilvánosságáról. Az tehát a dolog egyik fele, hogy a kínai kommunista párt diktál a kormánynak, miközben ők minket tele szájjal hazaárulóznak, de mindeközben mi — a magyar adófizetők és választópolgárok — nem ismerhetjük meg a kínai hitel kondícióit, a beruházás indokoltságát, a megtérülés kilátásait. Mondom: fizethetünk, de nem kérdezhetünk.

➡️ Amit viszont tudunk, az több mint aggasztó: az botrány. A vasútvonal felújítása a magyar állam legdrágább vasúti beruházása lenne (szakértői becslések szerint 3,6-4 milliárd forint körüli kilométer-árral), holott nem építésről, hanem felújításról van szó, azaz alig kell kisajátításokkal számolni, és a vonal kifejezetten könnyű, alföldi terepen halad, alagútépítésekre sem lesz szükség. Az eddig nyilvánosságra került, az ismert paraméterek alapján készült szakértői számítások 130 és 2400 (!) év közé teszik a projekt várható megtérülését. Ez a gyakorlatban a soha meg nem térülés kategóriája, ilyen kilátások mellett sem a magántőke, sem egy bank nem finanszírozná a beruházást. Ezért is tolják ránk, adófizetőkre, gondolván, hogy nekünk esélyünk sincs tiltakozni. Én meg azt mondom, ne hagyjuk ezt annyiban!

‼️ A feljelentés alap: Polt Péter nem most fogja bevenni a bátorságszérumot, de minden papír és információ értelmet nyer akkor, amikor fordul a kocka — és már csak azért sem maradhatunk csendben, mert ez a kormányfő álma: egy ország, ami tűr, némán és bénultan. Hát nem. Semmit nem tűrhetünk, főleg nem csendben. El kell mondani, hogy miközben százezret keres egy járványveszélyhelyzet frontvonalában, életveszélyben helyt álló egészségügyi dolgozó, a kormány önti a pénzt a semmibe. Mert ez a semmi. Maga a teljes értelmetlenség: a kormány konkrétan arra készül, hogy titkosított dokumentumok alapján egy iszonyú drága, soha nem megtérülő, külföldi — kínai — érdekeket szolgáló, kimutatható gazdasági haszonnal sem a magyar munkahelyteremtés volumene, sem a várható hazai vámbevételek révén nem járó, ugyanakkor az ország eladósodottságát jelentősen növelő beruházást hajtson végre, százmilliárdos kárt okozva a magyar adófizetőknek.
Mindezt a világjárvány kellős közepén.

///

➡️ Háttér: Mint tudjuk, ez az ámokfutás nem ma kezdődött, de a járványveszélyhelyzetben is a korrupciót hajszoló Fidesz a héten botrányos döntést hozott.
>>> Az Országgyűlés fideszes többsége még 2016-ban foglalta törvénybe a Magyarország és Kína között aláírt egyezményt a vasútfejlesztésről, a keleti nyitás stratégia részeként. A kiemelten közérdekű beruházás Budapest-Kelebia közti szakaszát 15 százalékban a magyar fél finanszírozza, 85 százalékban a kínai fél biztosítja a forrásokat. A hitelt a Kínai Export Import Bank folyósítja. A teljes projekt költségvetését 1000 milliárd forintra teszik, azonban a beruházással összefüggő szerződésekre vonatkozó iratokat a parlament fideszes többsége most 10 évre titkosította, így a pontos számok nem ismertek.

➡️ A vitában én is felszólaltam, kifogásolva azt, hogy a Fidesz saját korrupciós igénye miatt kiszolgáltatja hazánkat a Kínai Kommunista Pártnak — és hogy a magát kereszténynek tartó KDNP végigasszisztálja ezt a lopást, ráadásul nagyhéten ?? http://m.atv.hu/belfold/20200408-szel-a-kinai-kommunista-part-kilora-megvette-a-fideszt-es-a-kdnp-t

A feljelentést megtettem. Folytatás következik!