Szél Bernadett: Holnap szavazunk

0

Holnap szavazunk — mégpedig arról, hogy a parlament napirendre vegye-e a túlhatalom-törvényt. Fontos, hogy tisztán lássunk pár dolgot, amit a kormány és a propagandamédia tudatosan igyekszik elferdíteni. A parlament _nem_ a veszélyhelyzet meghosszabbításáról fog dönteni, ugyanis nincs ilyen jogköre. A veszélyhelyzetet a kormány hirdeti ki és vonja vissza. Amihez a parlamentnek hozzá kellene járulnia, az a veszélyhelyzetben hozott rendeletek hatályának meghosszabbítása — az Alaptörvény ugyanis előírja, hogy 15 nap elteltével csak az Országgyűlés hozzájárulásával maradhatnak hatályban ezek a rendeletek. Tiszta sor. Ezt meg is szavaznám. ‼️Csakhogy ez a törvény többről és másról szól!

1️⃣ A felhatalmazási törvény duplán korlátlan. Egyszer, mert korlátlan időre ad felhatalmazást a kormánynak a rendeleti kormányzásra. Nincs időbeli korlát, azaz a veszélyhelyzet fennálltáig szólna a felhatalmazás — veszélyhelyzet pedig addig van, amíg a kormány azt mondja, hogy az van. Azt pedig ismerjük, hogy a kormány hogy tud időtlen időkig fenntartani úgynevezett “válsághelyzetet”, ha politikai érdekei úgy kívánják. Ebből köszönjük, nem kérünk.

2️⃣ A törvény azért is korlátlan, mert benne a kormány korlátlan hatalmat kér az ellenzéktől a saját maga számára. A szöveg szerint nem elégszik meg a jelenlegi, a katasztrófavédelmi törvény adta mozgástérrel: ezen bőven túlterjeszkedne. Pedig a mai napig egyetlen olyan intézkedést nem hallottunk tőlük, aminek a meghozatalát a jelenlegi rendkívüli jogrend nem teszi lehetővé. Sokkal inkább az a helyzet, hogy a meglevő, rendelkezésére álló lehetőségeket sem használja ki a kormány. Felmerül a kérdés: vajon milyen téren érzik magukat korlátozva?

3️⃣ A törvény lefagyasztja a független médiát, mert rémhírterjesztés ürügyén bárki 5 évre lecsukható lesz. Azzal kapcsolatban pedig, hogy mi számít “való tény” oly módon való elferdítésének, ami “a védekezés eredményességét akadályozza”, és ami egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel jár, hármat találhatunk: minden olyan valós tényközlés az egészségügy állapotáról és a védekezés elégtelenségéről, ami a kormánynak kínos és kellemetlen.

Ez számomra három olyan tényező, ami miatt nem szabad megszavazni a törvényt. Sőt: ennek a törvénynek ebben a formában nem is szabadott volna a Ház elé kerülnie, ugyanis azt mutatja, hogy a kormány nem hagyja, hogy a vírus elleni küzdelemre fókuszáljon az ország. A Kocsis-Gulyás páros az ellenzéknek üzenget, megy a sorosozás meg a bernikézés. Ez komolytalan. Ha a kormány érdemben akarna lépni, nem megosztó javaslatokkal jönne elő. Mi tehát a kormány valódi célja ezzel?

Egy dolgot ne felejtsünk el: aki a járvány kapcsán megosztó politikát folytat, aki ürügyként használja ezt a globális krízist a hatalma növelésére, nem képvisel senkit.

Merthogy a lényeg az lenne, ha végre a vírus elleni küzdelemre, a szükséges életvédelmi, szociális és munkahelyvédelmi intézkedésekre tudnánk koncentrálni — ez az ország érdeke és nem az, hogy videón üzengessenek fideszes politikusok az ellenzéknek. A parlamentet nem kasztrálni kell, hanem használni. Itt megjegyzem, ahogy a Parlex elnevezésű elektronikus rendszeren javaslatokat tudunk beadni, épp úgy szavazni is tudnánk. Biztos vagyok benne, hogy lelkesen meg is tennénk, ha végre az állampolgárok életét és egzisztenciáját védő javaslatok lennének terítéken.

‼️A hatalom kétélű fegyver, azt várom a kormánytól, hogy ne használja ki a mostani krízishelyzetet arra, hogy még többet markoljon belőle!

👉🏻 Nagyon köszönöm, ha elolvassátok és utána megosztjátok. A propaganda milliárdokból dolgozik. Nekünk viszont Ti vagytok és tudtok segíteni 💚 #köszönjük