Szél Bernadett: Iszonyatosan szenved a fideszes propagandagépezet, hogy úgy hajlítsa a valóságot az amerikai eseményekről, ami a “baloldalt” hozza ki bűnösnek

Iszonyatosan szenved a fideszes propagandagépezet, hogy úgy hajlítsa a valóságot az amerikai eseményekről, ami a “baloldalt” hozza ki bűnösnek.
“Káoszt hozott Biden elnöksége”
— mondja a közmédia jellegét rég elvesztett 118 milliárdos médiaszörnyeteg, az origo pedig láthatóan még ezt is gyengének találta, ezért ők azzal hozták le a hírt, hogy
“A botrányos novemberi választás után totális káoszt hozott Biden elnöksége.”
Hogy tessék?
Mind a botrányt, mind a káoszt kedvenc populista szövetségesük, Donald Trump okozta, a valóság azonban most sem több nekik, mint egy kellemetlen zavaró tényező.
De szenved Orbán Viktor is, valahogy csak bele akarja rángatni a hazai ellenzéket is az amerikai események értelmezésébe. (Pedig eddig csak ő szállt be az amerikai kampányba, konkrétan Szijjártó kereste a korrupciót Biden környékén, emlékszünk…) Úgyhogy reggel Orbán azt mondta, “a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal”, majd véletlenül 2006-ra utalt, de aztán a műsorvezető segítségével átkalibrálta az évszámot 2018-ra. Arra a 2018-ra, amikor pont hogy ellenünk alkalmaztak erőszakot az MTVA-ban fegyveres biztonsági őrök, miközben képviselői jogainkat próbáltuk gyakorolni.
A bíróság is kimondta: jogszerűen tartózkodtunk ott.
A demokrácia viszont nem csak egy szó, a valóság pedig nem csak egy zavaró tényező, amit kellő mennyiségű közpénzzel ki lehet radírozni. Az amerikai események most kendőzetlenül mutatták meg, hogy a hosszú éveken át tartó hazudozásnak és gyűlöletkeltésnek súlyos ára van, és a vége a káosz, sőt anarchia és erőszak. Az erőszak ugyanis mindig szavakkal kezdődik és hozzáteszem szavakkal is lehet erőszakot elkövetni — ezt a magyar ellenzék, politikus és választó egyaránt érzi, nap mint nap. Úgyhogy lehet itt próbálkozni, miniszterelnök úr, de Donald Trump csúfos bukása továbbra is a magyar kormány számára hozott kemény üzenetet: azt, hogy erre a sorsra jutnak azok a politikai erők, akik a gyűlöletre építik az egész politikájukat és nem értenek máshoz, mint ember ember ellen fordításához.
Trump leckéjét így vagy úgy, de Orbán is meg fogja tanulni. Mi ezen vagyunk — és egyre többen vagyunk.