Szél Bernadett: Itt a bizonyíték, óriási BLÖFF a kormány klímaügyi “konzultációs” kérdése!

Újabb írásbeli kérdésemre érkezett válasz, ezzel itt a bizonyíték: óriási BLÖFF a kormány klímaügyi “konzultációs” kérdése. A “nemzeti konzultáció” ? nyolcadik kérdése úgy hangzik, hogy “Brüsszel új adókat akar ránk kényszeríteni, hogy a multinacionális vállalatok által okozott környezetszennyezés és a klímaváltozás költségeit magasabb rezsiárakon keresztül a magyar családokkal fizettesse meg. Ön mit gondol?”
(Azt most hagyjuk is, hogy ha itt valaki a magas rezsiért felelős, az éppen az a kormány, amelyik a lakások energetikai korszerűsítésére szánt uniós pénzek eltérítésével akadályozza a valódi és fenntartható rezsicsökkentést.)
?Nézzük most csak a kérdésnek azt a részét, hogy a kormány szerint a szennyezés költségeit a multiknak kell megfizetniük. Rákérdeztem a Palkovics-minisztériumnál, hogy konkrétan milyen javaslatai vannak a kormánynak a szennyező nagyvállalatok megadóztatására — ha már beleírták a konzultációba, és ha már erre hivatkozva tervezik megint megvétózni az uniós klímavédelmi csomagot. Így lenne ugyanis logikus: ha valamit elutasítanak, akkor kell, hogy legyen valami javaslatuk arra, milyen alternatív módon csökkentsük a kibocsátást, mert ha ilyen nincs, az a 2050-es klímasemlegességi vállalással is totálisan szembemenne.
A válaszból kiderül: SEMMILYEN javaslatuk nincs. Az egész mondás egy hatalmas BLÖFF. Olyan lózungokat puffogtatnak, mint hogy “A kormány elkötelezett a klímavédelem mellett, ugyanakkor határozott álláspontunk, hogy az európai uniós klímacélok elérése érdekében szükséges pénzügyi terheket nem a magyar családoknak, hanem a klímarombolóknak kell viselniük.” Azt persze nem árulják el, hogy ez a rettentő HATÁROZOTT ÁLLÁSPONT pontosan mit takar: ha azt mondják, ne csökkentsük a lakások kibocsátását energiahatékonysági felújításokkal és fűtéskorszerűsítéssel, akkor mi az elképzelésük, hol és hogyan csökkentsük a kibocsátást? A kormány valójában egyszerre “védi” a rezsicsökkentést és a nagyvállalatok érdekeit: ők a legnagyobb autóipari lobbisták Brüsszelben, és sehol Európában nem élveznek olyan bőkezű állami kedvezményeket a szennyező multik (az autóipartól a gumigyártásig), mint Magyarországon. Az Orbán-kormány a leghangosabb ellenzője a globális társasági minimumadónak is: pontosan azért, mert foggal-körömmel védi a nagyvállalatok érdekeit és alacsony adóját.
‼️Dehogy akarják ők a multikkal megfizettetni a klímavédelem költségeit! Idézzük csak fel Szijjártó mondatait: “a magyar kormány nem támogatja, hogy Brüsszel az autóipar versenyképességét a környezetvédelemre hivatkozva korlátozza.”
Ez a kormány nem akar tenni SEMMIT a klímaváltozás ellen, csak sütögetni a pecsenyéjét és kiszolgálni a szennyező ipar édekeit. Ezért is kell változás jövőre! ✊??