Szél Bernadett: Levelet kaptam a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól — az is minősített adat, hogy használták-e a kémszoftvert a magyar titkosszolgálatok

Levelet kaptam a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól — az is minősített adat, hogy használták-e a kémszoftvert a magyar titkosszolgálatok.
Rákérdeztem az Alkotmányvédelmi Hivatalnál (AH) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál (NBSZ), hogy bevásároltak-e a Pegasus-kémprogramból és használták/ják-e lehallgatásokra — mindkét helyről (utóbbitól tegnap) az a válasz jött, hogy még az is minősített adat, hogy mit használnak.
?Az AH azt írta: “A Hivatal által alkalmazott eszközök és módszerek, valamint a Hivatal által alkalmazott titkos információgyűjtés közvélemény által történő megismerése nemzetbiztonsági érdeket sért, egyúttal minősített adatok körébe tartozik.”
?Az NBSZ pedig azt írta: “Az NBSZ által használt titkos információgyűjtő eszközök és módszerek összessége, azok műszaki-technikai adatai (…) minősített adatnak minősülnek.”
Azért érdekelne, hogy miféle nemzetbiztonsági érdeket sért annak az információnak a nyilvánosságra hozatala, hogy a titkosszolgálatok használtak-e egy programot, amivel több száz — nem bűnelkövető!!! — magyar állampolgárt, köztük oknyomozó újságírókat, politikusokat, ügyvédeket hallgattak le. Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a mai napig egyetlen minisztérium vagy titkosszolgálat sem adott választ arra a kérdésre, hogy a magyar állam használja/ta-e vagy sem az izareli kémprogramot és ha igen, milyen törvényi indokkal hallgattak le a rezsimnek nem tetsző embereket. Kényelmes a minősített adatokra meg nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozni és azokkal takarózni, de tényleg nem érzi egyetlen felelős vezető sem a feladatának, hogy válaszoljon az állampolgárok jogos kérdéseire, vagy ha nem ők alkalmazták a szoftvert — ami persze kizárható —, kivizsgálják, hogy ki áll a háttérben és ki figyelt meg több száz magyart? Pont az lenne a nemzetbiztonsági érdek, hogy tisztán lássunk!