Szél Bernadett: Nagyon fontos, hogy képben legyünk a rabszolgatörvény 2.0 alattomos kormányzati ötletével

0

Nagyon fontos, hogy képben legyünk a rabszolgatörvény 2.0 alattomos kormányzati ötletével — illetve sajnos ez több is, mint ötlet: a héten egy csomó vállalhatatlan javaslatot borítottak rá a parlamentre, ezt is, salátatörvénybe dugva.

Mutatom, mit írtam róla korábban:

Figyelem! A kormány a friss, 247 oldalas salátatörvényben rejtette el a rabszolgatörvény első változatánál is brutálisabb rabszolgatörvény 2.0-t. Miniszteri jóváhagyással, egyoldalúan elrendelve, évekre gyakorlatilag egy cég rabszolgájává teszik az embereket — mutatom, mi készül!
➡️ Elolvastam a “veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről” szóló törvényt, és szemet szúrt a két éves munkaidőkeretre vonatkozó rész. A törvénytervezet szerint “A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter engedélyezheti, hogy a munkáltató új munkahelyteremő beruházás esetén munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot – az Mt. vonatkozó rendelkezéseiben foglaltakra figyelemmel – legfeljebb huszonnégy hónap alapulvételével alkalmazzon, amennyiben a beruházás megvalósítása nemzetgazdasági érdek.”
➡️ Tehát a szokásos, mindenhol megjelenő gumifogalom, a “nemzetgazdasági érdek”, és a szokásos, mindenütt alkalmazott egyszemélyi döntéshozatal: ezentúl Palkovics László egyszemélyben dönthet arról, hogy egy munkáltató egyoldalúan alkalmazzon 24 havi munkaidőkeretet. Ami, mint tudjuk, a kizsákmányolás minősített esete.
‼️ Sorolom, miért: több hetes, megállás nélküli munkavégzés, ki nem fizetett túlórák és visszafizetési kötelezettség a le nem dolgozott órákra a keret lejárta előtti felmondás esetén.
➡️ A kormány korábban a járványra hivatkozva rendelettel módosította a Munka törvénykönyvét: lehetővé tette, hogy akár 24 havi munkaidőkeretet rendeljenek el a munkáltatók — egyoldalúan! Ezt neveztem rabszolgatörvény 2.0-nak. Most kiderült: ez is velünk marad, és nem is akárhogy.
‼️ Én a mai nap alapján azt látom, úgy lesz vége a veszélyhelyzetnek, hogy nem lesz vége, és úgy vesztik hatályukat a veszélyhelyzetre hivatkozva hozott rendeletek, hogy törvények formájában tovább élnek.
Miniszterelnök úr, szeretném emlékezteni, erre nem kaptak felhatalmazást senkitől sem. Ezt büntetlenül nem teheti meg a néppel senki sem.

 

Nagyon fontos, hogy képben legyünk a rabszolgatörvény 2.0 alattomos kormányzati ötletével — illetve sajnos ez több is,…

Posted by Szél Bernadett on Saturday, May 30, 2020