Szél Bernadett: Polt ismét bebizonyította, hogy a Fidesznek pitizik!

0

Sehogy sem áll a kamupártok elszámoltatása – ez derül ki a legfőbb ügyész kérdéseimre adott válaszaiból. Rákérdeztem Polt Péternél, hogy állnak a kamupártok 2014-es és 2018-as visszaéléseivel kapcsolatos felelősségre vonások. A válasz nagyjából: sehogy.

2.jpg

A 2014-es választások után tett 18 feljelentésből 10 vádemelés lett, és a mai napig 4 (!) jogerős elmarasztaló ítélet született. Tehát 5 év alatt 4 ügyben sikerült eljutni a jogerős ítéletig. Ami a 2018-as választásokat illeti: a 22 feljelentés nyomán elrendelt nyomozások eddig nem jártak eredménnyel, és az előzmények után nem is kell félniük a csaló pártoknak, hogy itt pár éven belül kemény elszámoltatások lesznek.

Ez az egész már csak azért is botrányos, mert a kampánypénzekkel elkövetett csalások ügyében nem olyan nehéz a dolga az ügyészségnek. Nem “ismeretlen tettes” ellen kell nyomozni, és vagy el tud valaki számolni a felvett támogatásokkal, vagy nem. A belassulás a Fidesz érdeke, ahogy az is, hogy futni hagyják a kamupártocskák kamuvezetőit — ezért is alakították úgy a szabályokat, ezért szórják a közpénzt boldog-boldogtalannak, csak hogy szavazatokat raboljanak az ellenzéktől. 

És úgy tűnik, ezért a Fidesznek semmi sem elég drága. A kamupártok már 2014-ben is 3,5 milliárdnyi (!) kampánytámogatást vettek fel, miközben nulla-közeli támogatottságot tudtak felmutatni. Bár a 2018-as választások után már elvileg törvény kötelezi őket a támogatás visszafizetésére 1 százalék alatti eredmény esetén, ennek azonban semmilyen hatása nincs. A NAV-hoz intézett adatkérésemre adott válaszból derült ki legutóbb, hogy a kamupártok a mai napig 2,6 milliárd forinttal tartoznak a költségvetésnek, és eddig mindössze 8 ezer forintot sikerült behajtani rajtuk. Ide a rozsdás bökőt, hogy ezeknek a pénzeknek már bottal üthetjük a nyomát.

A kamupártok ügye megmutatja, hogy mire képes a Fidesz a hatalomért. Egyik oldalon az ÁSZ által nem ellenőrzött és az ügyészség által felelősségre nem vont kamupártok, a másik oldalon a valós támogatottsággal rendelkező, az ÁSZ által vegzált és az ügyészség által rekordgyorsasággal leszerelt ellenzéki pártok. Ez a rendszer a velejéig romlott és korrupt, áldemokrácia tisztességes verseny nélkül: és erre most egy újabb bizonyítékunk van. A politikai szereplőknek pedig mindig emlékeztetni kell magukat arra, hogy ez egy látszatdemokrácia látszatjogállammal. Egyre többen ismerik fel, hogy új alapokra kell helyezni a politizálást annak érdekében, hogy megvalósulhasson: Magyarországon végre tisztességes választásokon versenyezhessenek a pártok.

olkt.hu/Facebook