Szél Bernadett: Undorító amit a Fidesz művelt az éj leple alatt a független színházakkal!

0

Évértékelő helyett az fogalmazódott meg bennem, hogy a szilveszter előestéjén az éj leple alatt hozott halálos ítélet a kormánynak nem tetsző színházak felett mindent elmond arról, mit adott a Fidesz az országnak idén. Sőt, az elmúlt tíz évről is mindent elmond, merthogy lassan tíz éve kormányoznak.

A kormány pár napja a kultúrtao pótlására szánt pénzeket osztotta szét kormányközeli cégek és önkormányzatok között — miközben cinikus módon, „forráshiányra” hivatkozva utasította el az arra jogosult színházak pályázatát. De ez sem volt elég. A CEU elűzése, az MTA megfosztása kutatóhálózatától és vagyonától, az újabb oktatási központosítás és a független színházak bedarálása mind-mind egyet jelent: azt akarják, ma ne lehessen szabadon élni, dolgozni, alkotni Magyarországon. És feszítik, csak feszítik tovább a húrt.

Pedig a kormány a maga szempontjából kudarcos évet zár: szélsőjobboldali áttörés helyett zöld sikerek Európában, a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztése, ellenzéki sikerekkel záruló európai parlamenti és önkormányzati választások — ez mind a rabszolgatörvény elleni tiltakozás plusz MTVA-s eseményekkel felvezetett 2019 volt. Mert sokunknak, egyre többünknek végképp elege lett. Orbán Viktor azonban nem tanult, sőt, még nagyobb fokozatra kapcsolta az illiberális állam kiépítését. Mit adott nekünk idén? Szándékos provokációt az egymásnak kilincset adó autoriter vezetők fogadásával. Bosszútörvényhozást a szabad sajtó, a kultúra és az ellenzék szabadságjogainak megnyirbálásával, szájkosarat mindenkire, aki még kész és képes véleményt alkotni arról, ami ebben az országban történik. Uniós szinten pedig hatalmi játszmákat, elvtelen koalíciókat és zsarolást az uniós pénzek további zavartalan csapolása érdekében.

Amikor láttam, hogy karácsonyra hűtlen kezelést “ajándékoztak” az országnak a Mátrai Erőmű bevásárlásával, most meg szilveszter előestéjén dafke nekiesnek a szabad kultúrának, csak arra tudtam gondolni: Orbán Viktor a vesztét érzi. Mert mi látjuk, egyre több helyen telik be a pohár. A legyőzhetetlenségük mítosza idén megtört. Én az év minden egyes napján az elnyomás ellen küzdöttem, és nagyon nem voltam egyedül.

Mégis mit hisznek, meddig lehet feszíteni a húrt? Mit képzelnek, a fiatalokat akarják megvenni pár személycserével, mikor több mint nyilvánvaló, hogy az egykori fiatal demokraták mára romlott vezetőkké váltak? A fiatalok a beszűkült, kapzsi oligarchákkal országot fosztogató politikusokról pontosan tudják, hogy nem őket képviselik — ők szerte a világban részvételt, szabadságjogokat, demokráciát és élhető bolygót akarnak és azoknak a vezetőknek és politikai erőknek van jövője, akik ezt képviselik.

Ezzel kívánok mindenkinek reményteljes, aktív és boldogabb Új Évet!