Szél Bernadett: Van egy kérdésem Kövér Lászlóhoz!

0

Teljesen bizarr, hogy egy világjárvány kellős közepén a parlament esetleges működésképtelenségére hivatkozva egy abszurd és hamis vita veszi el a politikusok idejét és energiáját attól, hogy teljes erőbevetéssel az emberek valós, gazdasági, egzisztenciális, szociális és egészségügyi problémáival foglalkozzanak. Ha lenne lehetőség a parlament digitális működtetésére, az egész vita nem létezne. Haladéktalanul választ várok arra a kérdésre, hogy miközben az ország a járványveszélyhelyzetre tekintettel digitális működésre áll(t) át, miért nem kívánja a kormánytöbbség a határozatképességet bármely biztonságos elektronikus kommunikációs eszköz igénybevétele útján biztosítani?

Íme a levelem az illetékeshez 👉🏻

Dr. Kövér László
az Országgyűlés elnöke részére

Tisztelt Házelnök Úr!

A koronavírus elleni védekezésről szóló T/9790. sz. törvényjavaslat a tervezett kormányzati felhatalmazás időbeli hatályát tekintve elsősorban arra tekintettel tartja szükségesnek a javaslatban szereplő korlátlan időbeli keretet, ha az Országgyűlés a humánjárvánnyal összefüggő okból nem ülésezik, ide értve különösen, ha az Országgyűlés határozatképesen ülésezni nem tud, továbbá ha határozatképes ülésének megtartása a járvány terjedésének megfékezése érdekében nem észszerű.

Miközben az ország a járványveszélyhelyzetre tekintettel digitális működésre áll(t) át, joggal merül fel a kérdés, miért nem kívánja a kormánytöbbség a határozatképességet bármely biztonságos elektronikus kommunikációs eszköz igénybevétele útján biztosítani, amelyre számos nemzetközi példa van, egyebek mellett az Európai Parlamentben alkalmazott alternatív elektronikus szavazási mód vagy a Német Szövetségi Parlamentben meghonosított ún. Video-Ident-Verfahren.

Egy ilyen irányú változás nem tenne szükségessé korlátlan felhatalmazást, és biztos vagyok benne, hogy az országgyűlési képviselők nemhogy négyötödös többséggel, de ellenszavazat nélkül segítenék a rendkívüli körülményekhez való hatékony alkalmazkodást.

Mi indokolja, hogy miközben a nép a távmunkavégzés és a távoktatás Szküllája és Kharübdisze között lavírozva alkalmazkodik a rendkívüli helyzethez, a legfőbb népképviseleti szerv működése teljességgel képtelen az új idők kihívásainak megfelelni?

Köszönettel várom válaszát, illetve kérem, hogy a Házbizottság haladéktalanul vitassa meg az Országgyűlés működésével kapcsolatos fenti kérdést.

Budapest, 2020. március 25.

Tisztelettel,

Szél Bernadett

országgyűlési képviselő