Szele Tamás: A tusványosi hakni

0

Ha röviden akarnám összefoglalni Orbán Viktor, a neves előadóművész és illuzionista mai fellépését Tusványoson, azt mondanám: a közönség bűvészkedéssel vegyes stand up comedyt láthatott, némely kulisszahasogató felhangokkal, de az a szomorú helyzet, hogy ebben a világon semmi új nincs. És a beszédében is kevés újat mondott.

Máig nem értem, soha nem is fogom, mi szüksége van ennek az embernek nyilvános fellépésekre? A taps kell neki, az elismerés? Öreg ripacs ő már ahhoz, hogy táncoskomikust játsszon, maximum intrikusnak jó – de azt is alakít, évek óta. Igaz, kicsit túl nagy színpad neki a Kárpát-medence, jobban illenék egy kultúrház poros deszkáira, és oda is csak falunapon, de történelmileg úgy alakult, hogy egy ideje ő a direktor ebben a kis magyar nemzeti színkörben, és, mint minden rossz direktornak, neki is mindenre van koncepciója.

Akkor lássuk, mit vezetett elő a mai díszelőadáson, amit ő pompás gálának, mi szánalmas komédiának látunk.

Mondom én: alig valami újat. Talán annyit, hogy most legalább fél évig Finnország lesz Hunniában a főgonosz, az uniós jogállamisági számonkérések miatt, szóval jól járnak majd a kásleriták és mindenki, aki tagadja a finnugor rokonságot. De hajh, ez sem új dolog: emlékszem én még, hogyan szidta ő pár éve az álnok Norvégiát is, mert nem bírta rátenni a kezét a Norvég Királyi Alap támogatásaira. Hát a Finnország elleni hadjárat sem fog tovább tartani, mint a háborúnk Norvégiával. Esküszöm, veszek ennek az embernek egy térképet, mert a földrajzot a János Vitézből tanulhatta, és nála Franciaország is határos Indiával.

No, és ezen kívül?

Ezen kívül megtudhattuk, miszerint

„Az illiberális politika értelme a keresztény szabadság, és annak megvédése.”

Ezt azért tessék még megtárgyalni Ferenc pápával is, ha kérhetném.

„Úgy fogalmaztuk meg, hogy demokrácia igen, liberalizmus nem (…) Új alapokra helyeztük az egyén és közösség viszonyát.”

Maga kis Marx Károly. Az egyén és közösség viszonya valóban teljesen új alapokon áll manapság Hunniában, főként, ha a gazdasági elemeit tekintjük: jön az egyén, elveszi a közösség javait, és abból gazdálkodik a tulajdon javára, míg akkorára nem dagad, hogy kisgömböcként kireped. A Marx is ilyesmiket beszélt, csak pont fordítva. Aztán látja, abból is mi lett – ennek sem lesz kisebb bukás a vége.

„Ha bejönnek a kormány prognózisai, akkor valamikor 2020 tavaszán szükség lesz egy második gazdaságvédelmi akciótervre, majd 2020 őszén egy harmadik gazdaságvédelmi akciótervre is szükség lesz.”

Erről meg a Matolcsynak is tessék szólni, mert szegény még mindig a magyar gazdaság szédítő röptéről delirál. Különben meg, képzelem, hová jutnánk, ha nem prognosztizálnák kormányszinten a második és harmadik gazdasági válsághelyzetet – tán még el is maradnának. De így, hála maguknak, sor kerül rájuk.

„Nem bontom ki az igazság minden elemét, de bonyolult manőverekkel megakadályoztuk, hogy Soros embereit válasszák az Európai Unió fontosabb pozícióba.”

Ne is bontsa, édes úr, mert még a végén kiderül, hogy 1. nem akadályoztunk mi meg semmit, 2. nem voltak ők senkinek az emberei, nem, hogy a Soroséi lettek volna.

Hát erről szólt a tusványosi hakni, azt mondanám, csak a szokott hisztériát láthattuk.

Még nem tudom, az idősödő Orbánnak – maga mondta, hogy túl van már főműsoridején, már csak az esti nagyfilm van neki hátra – mi lenne az ideális feladatkör.

Mert választásokon bűvészt alakít, Brüsszelben táncol, kormányülésen direktor vagy tragikus hős, tömegek előtt a saját maga stand-up paródiája.

Viszont mindig, mindenhol ripacs.

Ma főleg az volt.

Szele Tamás

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)