Szépen, módszeresen lopták el a hazánkat

0

A Népszava kérdésére elismerte a Fidesz pártalapítványa, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, hogy a társszervezőként részt vettek Orbán Viktor kormányfő vasárnapi évértékelőjének szervezésében. Ez azt jelenti, hogy – lapunk korábbi cikkének megfelelően – a tábornokok egy pártrendezvényen vettek részt egyenruhában, miközben ezt a jogszabály egyértelműen tiltja.

Az ügy pikantériája, hogy Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára cikkünkre reagálva a Facebook-on azt közölte: az évértékelőt immár 22. alkalommal, az 1996-ban Mádl Ferenc korábbi államfő által alapított Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE), „egy valódi civilszervezet” rendezte.

A rendszerváltás utáni 1993-as honvédelmi törvény tiltotta a párt és politikai rendezvényen egyenruhában való részvételt. Bár a törvény alól volt kibúvó, a rendszerváltás utáni évtizedekben politikai közmegegyezés volt arról, hogy katonákat nem szerepelnek mundérban politikai rendezvényen. Később ez a tiltás a 2005-ös HM-rendeletbe került át, és tovább szigorodott: a jogszabály megtiltotta a nyugállományú és az aktív katonáknak is, hogy egyenruhában vegyenek részt egy politikai rendezvényen.