Szerdán folytatódnak a sztrájkbizottsági tárgyalások a pedagógus szakszervezetek és az Emmi között

Ha nem is óriásléptekkel, de egy tapodtat előremozdult a PSZ-PDSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közötti következő sztrájktárgyalás. A szakszervezetek már tudják, hogy a következő forduló 2021. november 3-án, szerdán 14 órakor kezdődik majd. Az azonban még rejtély, milyen eredményt hoz.

Még nincs is egy hete, hogy a PSZ alelnökétől, Gosztonyi Gábortól azt kérdeztük, hogyan állnak a sztrájktárgyalások a kormánnyal. Akkor még azt a választ kaptuk, szó szerint, állnak. Beszélgetésünkből az is kiderült, a béremelés szükséges ugyan, de még az is kevés. A pedagóguspálya presztízsét ugyancsak emelni kellene, amiben sokat számítana, ha a kormány – összekacsintva a pedagógusellenesekkel – nem uszítaná a pedagógusok ellen a társadalmat, hanem belátná, hogy az oktatás valóban befektetés a jövőbe.

A PSZ és a PDSZ követeléseit négy pontban foglalta össze: a pedagógus-illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen; az oktatási ágazatban nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege, a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával, 2021. szeptember 1-jétől emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára.


A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel és oktatással töltött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől legfeljebb 22 óra legyen, és a pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztensek jelenleg heti 40 órában látják el a feladatokat. Munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órán át legyenek csak beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan, heti 5 órát regenerációval, felkészüléssel tölthessenek.