Szergej Lavrov: Az EU és a NATO totális háborút hirdetett Oroszországgal szemben

Az orosz külügyminiszter szerint semmit sem érnek azok az értékek, amelyeket a Nyugat képvisel, írta meg az ukrán Pravda.
Úgy látja, ezek közül többet is semmibe vettek, és igazi hibrid háborút indítottak Moszkvával szemben.

 

Totális háborút hirdettek Oroszország ellen, a Nyugat nem titkolja, hogy politikájának célja az orosz gazdaság megfojtása és lerombolása – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Alekszandr Gorcsakov Nyilvános Diplomáciai Támogatási Alap igazgatóságának ülésén pénteken.

Ma egy igazi hibrid háborút hirdettek, »totális háborút« – ezt a kifejezést a hitleri Németországban használták, de ma már sok európai politikus is ezt mondja, amikor arról beszél, hogy mit akar kezdeni az Orosz Föderációval. A cél nem titok, nyíltan kihirdetik az orosz gazdaság és Oroszország egészének elpusztítását, megtörését és megfojtását

– mondta a külügyminiszter, aki megjegyezte: ebben a „szankciós törvénytelenségben” nyilvánvalóvá válik, hogy mindazok az értékek, amelyeket a Nyugat Oroszországnak hirdetett, semmit sem érnek.

Lavrov idesorolta a véleménynyilvánítás szabadságát, a piacgazdaságot, a magántulajdon sérthetetlenségét és az ártatlanság vélelmét is.

Az orosz külügyminiszter véleménye szerint

 

„a provokatív ENSZ-határozatokra leadott szavazatok számával zsonglőrködő propaganda” ellenére a világ Nyugaton kívüli országainak túlnyomó többsége „nem hajlandó egyoldalú játszmát folytatni”.

 

Hozzátette, hogy

 

ezekre az országokra óriási nyomás nehezedik

 

– jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

 

A miniszter szerint a nyomás ellenére nem a nyugati országok által az ENSZ elé terjesztett „provokatív propagandaszövegekre”, hanem a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok valós helyzetére kell koncentrálni.