Széthulló orosz propaganda: már a Kreml is bizonytalankodik, egymásnak esnek a tisztviselők a mozgósítással kapcsolatban

A Kreml hétfőn közölte, hogy nem született döntés Oroszország határainak lezárásáról, miközben a sorkötelezett korú férfiak elvándorlása azóta tart, hogy Vlagyimir Putyin elnök múlt szerdán részleges mozgósítást hirdetett. Közben magas rangú orosz tisztviselők esnek egymásnak a határlezárással kapcsolatos kérdésben – írta meg a Reuters.

Szergej Csekov krími szenátor szerint a jelenlegi helyzetben meg kell tiltani a sorköteles korban levő állampolgárok számára az Orosz Föderáció elhagyását.

A jelenlegi helyzetben mindenkinek, aki hadköteles korú, meg kellene tiltani a külföldre utazást

– mondta Csekov. Kivételt ez alól csak az egészségügyi okokból távozók, valamint a katonai szolgálatra alkalmatlanok képeznének. Vasárnap a Novaja Gazeta az orosz elnöki adminisztráció meg nem nevezett forrására hivatkozva arról számolt be,hogy

261 000 ember hagyta el az országot a részleges mozgósítás meghirdetése óta.

Az orosz törvényhozóknak a mozgósítás során elkövetett jogsértésekre kellene figyelmet fordítaniuk, ahelyett, hogy a helyzetet azzal eszkalálnák, hogy a határ lezárását követelik minden hadköteles korú orosz számára.