SZFE továbbra is élőben

Gyors sajtótájékoztatót tartottak az SZFE-s diákok a Vas utcai épület előtt, ahol több száz hallgató és további támogatók gyűltek össze péntek délután.

Az SZFE polgárai szolidaritási tüntetés mellett számolnak be a foglalás jövőjéről. Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Friday, October 16, 2020

 

18:00-ig kaptak haladékot a diákok, hogy elhagyják az SZFE épületét. Mi lesz most?

Posted by Telex.hu on Friday, October 16, 2020

 

Az apropót az adta, hogy Szarka Gábor kancellár péntek reggel elrendelte és a diákságnak megüzente, hogy minden egyetemi polgárnak el kell hagynia az Egyetem épületeit.

Az intézkedést, Szarka levele szerint, a koronavírus járvány hazai terjedésének üteme, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyok indokolják.

Erre válaszul a diákok péntek este nagy számban gyűltek össze a Vas utcában, és visszautasították a kancellár ultimátumát. Kijelentették, hogy nem kérnek a Szarka Gábor által bejelentette, előrehozott őszi szünetből, így arra az eredetileg tervezett időpontban, október 22 és 26 között kerül sor.

„Mi az SZFE hallgatói az épületek kiürítésére irányuló rendelkezést elutasítjuk”

– hangzott el a közlést beolvasó hallgató nyitómondataként.

A kinevezett rektorhelyettes a hallgatók szerint törvénybe ütközően nyerte el megbízatását, ezért az általa kiadott utasítást sem tekintik jogszerűnek. A diákok ebben a kérdésben jogi úton fognak fellépni.

Az ITM legutóbbi ajánlása alapján a jelenléti oktatást szükséges az egyetemeknek alkalmaznia, hangzott el, így ennek nyomán a kancellári járványügyre történt hivatkozását is visszautasították.

A hallgatók szerint a lépés egyértelűmen politikai szándékot deklarál, Szarka Gábor pedig jogszerűtlenül, visszaélésszerűen gyakorolja hatalmát: a fizetések jogellenes visszatartásával is fenyegetett, most pedig lakhatásuktól fosztaná meg a bentlakókat, élet és vagyonbiztonságukat fenyegetve ezzel.

A kollégium lakói birtokvédelem ügyében folyamodtak a kerületi jegyzőhöz. Az egyetemi polgárok számára az egyetemi épületek használatát senki nem tilthatja meg – hangzott el. Eközben az épületben az üzemeltetés munkatársai elkezdték kiüríteni a kollégiumi szobákat, legalábbis felszólították erre az ott lakó hallgatókat, hogy a rendelet értelmében hagyják el az épületet. A kollégisták ezt megtagadták. A hallgatók közül többen mások közben elfoglalták az épület többi helyiségét is.