SZFE tüntetés és élőlánc! – ÉLŐ közvetítés

Élőben jelentkezünk a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak demonstrációjáról.

 

Most a második élő közvetítésünket látják, az elsőt ide kattintva tudják megnézni a Facebookon.

Vasárnap délutánra szerveztek stafétaláncot a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Az akció célja, hogy eljuttassák az Országházba a nyílt levelüket, a Magna Charta Universitatumot, amely az egyetemfoglaló diákok lefektették azokat az alapelveket, amelyek szerint hajlandóak tárgyalni az iskola fenntartójával.

A megmozdulás hat különböző csomópontot érint:

  • Szentkirályi utca – az SZFE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem épületei
  • Vas utca – az SZFE épülete
  • Astoria – az ELTE BTK épülete
  • Mikszáth tér – a Károli Gáspár Református Egyetem BTK épülete
  • Fővám tér – a Budapesti Corvinus Egyetem épülete
  • Lánchíd pesti hídfő – a Magyar Tudományos Akadémia épülete

Fel órával a kezdés előtt körülbelül 200-an várakoztak a Vas utcában, de folyamatosan érkeztek a demonstrálók, beleértve a keménymagot is.

Vasárnap a diákok már nyilvánosságra hozták a nyílt levelüket, a tüntetés elején pedig a szervezők a követeléseiket olvasták fel, köztük azt, hogy az állam ne szálljon ki az SZFE finanszírozásából, az oktatási intézményre erőltetett, Vidnyánszky Attila vezette alapítványi kuratórium pedig mondjon le. Amíg nem teljesülnek a követeléseik, fenntartják az SZFE épületének a blokádját. Közfórumot is tartanak, amelyre minden tanárt és diákot meghívnak a közös fellépésért a „párbeszédképtelen” hatalom ellen. Upor László távozó rektorhelyettes – akit az SZFE 2019. novemberi javaslata ellenére nem neveztek ki rektornak – jelentette be, hogy elhalasztják a tanévkezdést is, az új beiratkozási határidő szeptember 13.