Szigeti Flóra: Szigorúbb lehallgatási szabályok kellenek!

SZIGORÚBB LEHALLGATÁSI SZABÁLYOKAT!

 

✅Elvesszük a miniszterek jogát a lehallgatások jóváhagyására.
✅Ha valakit megfigyeltek, akkor joga van tudni erről.
✅Hatékony jogorvoslatot biztosítunk.

 

A Momentum szigorítani fogja a lehallgatási szabályokat, hogy a magyar jogszabályok összhangba kerüljenek az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

 

A strasbourgi bíróság 2016-os ítéletében kimondta, hogy magyar titkos információszerzésre vonatkozó szabályozás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt személyiségi jogokat (magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog) és a hatékony jogorvoslathoz való jogot. Utóbbi probléma azért különösen súlyos, mert a jogaikban megsértett állapolgárok nem léphetnek fel a jogsértő állammal szemben.

 

Magyarországon kiemelkedően engedékenyek a lehallgatási szabályok; a magyar kormány ma gyakorlatilag azt hallgat le legálisan, akit csak akar.

 

Mindezért elengedhetetlen, hogy jelentősen szigorítsunk a titkosszolgálati megfigyelések szabályozásán.

 

Az első és legfontosabb, hogy el kell venni az igazságügyi minisztertől az engedélyezés lehetőségét, és ezt bírói hatáskörbe kell utalni. Megengedhetetlen, hogy a fideszes miniszterek által felügyelt titkosszolgálatoknak egy másik fideszes miniszter adjon engedélyt a magyarok megfigyelésére. Ez a javaslatunk az Új Rendszerváltás tervben bemutatott garanciális szabályozások sorába illeszkedik, hiszen garantálja, hogy a mindenkori kormány ne élhessen vissza a jogköreivel a hatalom megtartása érdekében.

 

Szintén meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a megfigyeltek csak abban az esetben értesüljenek a róluk szóló adatgyűjtésről, ha ezek alapján eljárás is indult ellenük. A titkosszolgálati adatgyűjtésről utólag – természetesen az eljárás veszélyeztetése nélkül – minden megfigyelt személyt értesíteni kell, hiszen csak így biztosítható számukra, hogy jogorvoslati lehetőséget keressenek az állammal szemben. Végezetül a jogorvoslati eljárást is jelentősen le kell rövidíteni, hogy hatékony jogorvoslattal élhessenek, akiknek a jogait figyelmen kívül hagyta az állam.

 

Amíg ezeket a lépéseket nem tesszük meg, addig jogosan tarthatunk attól, hogy a kormány továbbra is arcátlanul megfigyeli a magánéletünk minden intim pillanatát!
Egyetértesz? Támogasd a Momentumot az előválasztáson!

 

Szigeti Flóra, a Momentum jogi tanácsadója és jogász és V. kerületi önkormányzati képviselője.

 

Via. Szigeti Flóra, a Momentum jogi tanácsadója és jogász.