SZIGORÍTÁSOK LÉPNEK ÉRVÉNYBE! Újra napirenden a kijárási tilalom és a maszkhasználat. – RÉSZLETEK:

Újra napirenden a kijárási tilalom és a maszkhasználat.

 

Kedden dönt a fővárosi operatív törzs egy sor, korábban már bevezetett korlátozásról.

Az augusztus vége óta ismét hetente ülésező operatív törzs a járványgörbe drámai növekedése miatt újra napirendre tűzte a bentlakásos intézmények – idősotthonok – látogatási tilalmát, az intézményeket érintő kijárási korlátozást – írta a Népszava.

A lap szerint a döntéshozók előtt ott vannak a fővárosi önkormányzat óvodái is, amelyekben kötelezővé tehetik a dolgozók számára a maszkhasználatot, amit korábban néhány kerületben már előírtak.

 

Várhatóan az általános beltéri, illetve a tömegközlekedéseken történő maszkviselés is szóba kerül majd: ennek bevezetését már többször kérelmezte Karácsony Gergely.

 

Kiss Ambrus, független főpolgármester-helyettes a Népszavának azt mondta, az eddigi intézkedésekkel együtt a főváros elérte eszköztára végét, amivel helyi szinten meg tudják fékezni a vírus gyorsabb terjedését az érintett intézményekben.

 

Néhány korlátozást már bevezettek:

 

szeptember 9-én elrendelték az „érintésmentes látogatást” az idősotthonokban. Az időseket csak a megfelelő távolság betartásával lehet meglátogatni. A vírus elleni védekezés jegyében pedig plexifalt is felállítottak. Ágyban fekvő betegeket csak maszkkal lehet meglátogatni, de testhőmérséklet-mérést és a gondozottak eltávozás utáni fokozott ellenőrzést is bevezették korábban.

 

Megjegyzik: szeptemberben ezer, idősotthonban élő gondozott és ötszáz alkalmazott antitestszintjét mérték meg, az eredmény pedig megnyugtató volt: a három oltást kapottak 99,5 százalékánál a védettséghez elegendő antitestet mértek, míg a két oltást kapottak 95 százaléka bizonyult védettnek – írta a portál.

forrás