Szigorúbban ellenőrzik a rendőrök a magyar állampolgárokon a kötelező maszkviselést

A tömegközlekedés mintájára az állampolgárokat ellenőrző szerv, vagyis például a készenléti rendőrség jenléte és a vásárláskor szintén kötelező maszkviselet szabotőreinek számonkérése vált szükségessé az élelmiszer-áruházak, bevásárlóközpontok, nagyobb üzletek környékén is – közölték a Magyar Nemzettel a kiskereskedelem képviselői.

Aggódnak a zárt légterű kereskedelmi egységekben naponta huzamosabb ideig tartózkodó munkavállalók amiatt, hogy az újra beköszöntő vírushullámban meredeken nő a fertőzöttek száma. Azonban a hét végén még mindig sokfelé úgy tapasztalták a boltokban, hogy a vásárlók közül többen szabotálják a nyilvános helyekre, üzletekre előírt szabályozást, különösen a kötelező maszkviselést.

– Fel kell emelnünk a hangunkat, mivel a nyitástól zárásig több ezrek által felkeresett kiskereskedelmi egységekben is növekvő arányban jelentkezik a lakossági kiszolgálás résztvevőit, illetve a betérő vásárlókat fenyegető kockázat. Még ott tartunk, hogy a higiéniai óvintézkedések, a gyakori fizikai fertőtlenítések ellenére is folyamatos a boltokban tartózkodók kitettsége a vírusfertőzésnek. Nehezít a bolti helyzeten a fegyelmezetlen maszkviselés, illetve a távolság be nem tartása, és persze az elmaradt kézmosás is ide tartozik – hívta fel a figyelmet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

Bubenkó Csaba elnök jelezte: elérkezettnek látják az időt arra, hogy a kereskedelmi területről is rendőri, hatósági segítséget kérjenek a májusban előírt kötelező maszkviselet érvényesítéséhez, mert akik még most sem hisznek a többi országban is egyre terjedő jelenségnek, azok az eladóval, biztonsági őrrel történő vitánál határozottabb eszközzel, például a törvény erejével győzhetők meg.

– Pedig a maszk a legenyhébb korlátozás, amit már csak olyan lépések követhetnek, amelyek hosszabb távon megterhelők. Tisztában vagyunk vele, hogy a rendőrök nem tudnak mindenütt egyszerre jelen lenni, de bízunk abban, hogy közös erővel nagyot léphetünk előre, ha alkalomszerűen, még a boltok bejárata előtt, országszerte szigorú ellenőrzések történnének, amikkel már eleve ki lehetne emelni a vásárlótömegből a szabálytalankodókat, akik így már nem jutnának be a zárt részbe, a többi ember közé. A vasúti tömegközlekedésben is a rendőrség közreműködésével tartják a rendet – emlékeztetett.

Az elnök szerint, gócpontok melegágya lehet, hogy ugyan látványosan nő a maszkos vevők száma, egy részük viszont még most is anélkül jár-kel a polcok között, a csomagolatlan friss áruhoz pedig például sokan kesztyű nélkül nyúlnak, és az emberek közötti másfél méteres védőtávolságot sem tartják be. Sőt, az sem egyedi jelenség, hogy valaki az orra, szája eltakarása nélkül beszélget, szükség szerint szabadon köhög, tüsszög – mutatott rá.

Mint mondta, a dolgozókat terhelik a maszk miatti súrlódások, de ők nem is rendelkeznek olyan jogosítványokkal, amikkel szabálykövetésre kényszeríthetik a felelőtlen látogatót, csak felhívhatják a figyelmét a bolt teljes területén érvényes kötelezettségre. Ugyanígy a kereskedő sem tehet semmit, legfeljebb önként megtagadhatja a kiszolgálást, ez a megoldás viszont a forgalmának nem lenne jó hosszú távon – tette hozzá Bubenkó Csaba.