Szijjártó dohánygyárat avatott, pedig még dohányzás elleni miniszterelnöki biztosunk is van

0
A külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata, a londoni székhelyű British American Tobacco (BAT) mintegy 7,5 milliárd forintos fejlesztésével megvalósított új üzemének átadásán járt hétfőn. Kedélyesen átvágta a nemzeti színű szalagot, és úgy nyilatkozott:
a példátlan növekedést segítette az európai szinten legalacsonyabb mértékűnek számító magyarországi társasági adó.
Hasonlóan büszkélkedett hétfőn az olasz Breams Hungary Kft. balassagyarmati kapcsoló-gyárának avatásán Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolattartásért felelős államtitkára. Arról beszélt: szépen nő a GDP, és ehhez szükség volt a kormány intézkedéseire is, köztük említve az adózási szabályok megváltoztatását, a beruházásösztönzési programot vagy a bértárgyalásokat. Tény, ami tény: az egészségügyön vagy az oktatáson kérlelhetetlenül spóroló Orbán-kormány idén augusztusig már több mint 54 milliárd forintnyi beruházási támogatásról kötött megállapodást a külügyminisztérium az idei költségvetés terhére, amivel úgy sikerült elvileg 3729 magyarországi munkahely létrejöttét támogatni, hogy azok darabja 15 millió adóforintba került. Sőt, idén a Matolcsy György vezette MNB is beszállt a cégek közpénz-támogatásába a maga 300 milliárd forintos vállalati kötvényprogramjával. Továbbá, a Ginop-pályázatokkal a program indulása óta már 2530 milliárd forint közpénzt sikerült vállalati számlákra ömleszteni. Ha ehhez hozzávesszük a társasági adó leszállítását mindössze 9 százalékra, valamint a tao-rendszer bevezetését,
könnyen az az érzése támadhat valakinek, hogy ma Magyarországon a nagyvállalatoknak már nem is, inkább csak az embereknek kell adót fizetnie, és a közpénzek cégek érdekekeit szolgálják.
Szijjártó arról is beszélt, hogy micsoda megtiszteltetés, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata Magyarországot választotta beruházása helyszínének. Azt az országot, ahol még külön miniszterelnöki biztosa is van a dohányzás visszaszorításának. Persze lehet mondani, hogy a konfliktus itt csupán látszólagos; az MTI közleménye ezt alátámasztandó hosszasan ecseteli, hogy olyan nikotinos párnákat készítenek majd az új gyárban, amik nem füstölnek.
Forrás:https://nepszava.hu/3048585_szijjarto-dohanygyarat-avatott-pedig-meg-dohanyzas-elleni-miniszterelnoki-biztosunk-is-van