Szijjártó élő adásban ismerte el, hogy teljesen bizonytalan a kormány

Egy vörös vonal van Magyarország számára, amelyben nem enged – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
Szerinte a béke a megoldás mindenre.

Már hat szankciós csomag van érvényben, mindegyiket megszavazta Magyarország is, csak egy vörös vonal van, amit már az elejétől kezdve nagyon egyértelművé tettünk: a szankciók nem sérthetik országunk energiaellátásának biztonságát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai Newsroomnak adott interjújában.

A gázról és az olajról beszélek, hiszen függünk a gáztól és az olajtól. Ausztria is függ az orosz gáztól, az olajtól már nem annyira. De mi orosz gáztól és olajtól függünk

– magyarázta a miniszter, aki elárulta, hogy az olaj 65, míg a gáz 85 százalékát orosz beszállítások fedik le.

Szerinte most már arra kellene koncentrálni, hogy mi hozza el a békét, nem pedig arra, hogy egyre több szankciót vezessenek be Oroszországgal szemben. Arra a kérdésre, hogy mi hozhat békét, azt válaszolta:

Úgy gondoljuk, hogy tárgyalnunk kell valamilyen módon, mert minden háború tárgyalással zárul le. De amíg nincsenek komoly tárgyalások, addig nincs remény a békére

– vélekedett Szijjártó Péter.

Hozzátette:

üdvözölte a török külügyminiszter tettét, akinek egyedüliként sikerült összehoznia egy találkozót, amelyen az orosz és ukrán külügyminiszter is részt vett.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, azt nem tudja, ezeknek a béketárgyalásoknak milyen ára lehet, mondván, hogy „én nem vagyok ukrán, nem vagyok feljogosítva arra, hogy bármit is mondjak egy esetleges béketárgyalás feltételeiről”.

„Csak azt tudom, hogy százak, sőt ezrek halnak meg naponta teljesen értelmetlenül”

– tette hozzá.

Szijjártó Péter beszélt az energiaválságról és az inflációról is.

„Teljesen bizonytalanok vagyunk a jövő energiaellátását illetően, ami a kontinenst illeti”

– fogalmazott.

Megemlítette azt is, hogy folynak a tárgyalások a hetedik szankciós csomagról.