Szijjártó: Jogi vandalizmust követ el ellenünk Brüsszel!

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter jogi vandalizmussal vádolta meg az Európai Bizottságot a portugál köztelevíziónak adott keddi interjújában – írja az Euronews.

 

A politikus szerint a testület csak az általa gyerekvédelminek, a kritikusok által melegellenesnek hívott törvény megszavazása miatt nem fogadta el az uniós finanszírozású magyar helyreállítási tervet.

„Az Európai Bizottság elnöke már kért egy időpontot a bejelentésre. Aztán amikor elfogadtuk, a parlament elfogadta a gyerekvédelmi törvényt, az Európai Bizottság azonnal újabb mesterséges, hamis feltételeket szabott. Összekevertek egymástól független ügyeket. Ez jogi huliganizmus, jogi vandalizmus”

 

– állította a miniszter.

 

Mint kedden kiderült, a helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét két hónappal, szeptember végéig meghosszabbították, a magyar fél pedig jelezte a Bizottságnak, hogy kész konstruktívan együttműködni a vitás kérdésekben.

A Pegasus-ügyben továbbra is kitérő válasz érkezik csak

Szijjártó a Pegasus-üggyel kapcsolatban azt mondta, Magyarországon senkit nem figyeltek meg pusztán a munkája, a hivatása miatt. Arra viszont nem válaszolt, hogy az állami szervek használták-e a kémprogramot.

 

„Azt a kérdést, hogy ezt vagy azt a technológiát használtuk-e, nem is értem. Az összes titkosszolgálat lehallgat és megfigyel embereket, olyanokat, akik szerintük veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra”

 

– magyarázta.

 

A politikus megismételte a kormány álláspontját, miszerint az ő hatalomra kerülésük óta Magyarországon nem végeztek illegális megfigyeléseket.