Szijjártó: Külföldre küldi a magyar cégeket a kormány, pénzt is ad hozzá

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar gazdaság teljesítményét, sikerességét az elmúlt években alapvetően befolyásolta, hogy sok nemzetközi nagyvállalati beruházás érkezett Magyarországra. A folyamatosan megdőlő beruházási rekordokkal párhuzamosan létrejöttek és megerősödtek azok a nagy magyar vállalatok is, amelyek a külpiacokon is sikeresek tudnak lenni. A kormány idén 10 milliárd forinttal támogatja a magyar cégek külföldi jelenlétét.

A miniszter a közösségi oldalán írt arról, hogy a hazai cégek csak akkor tudják nemzetközi piaci részesedésüket növelni, ha külföldön is megteremtik a jelenlétüket. Ottani terjeszkedésük azután lehetővé teszi, hogy a külpiacokon megszerzett profitjukat hazautalják, és ezzel a magyar gazdaságot erősítsék.

A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs javaslatára ezért a kormány úgy döntött, hogy külpiaci növekedési támogatási programot indít. Ebben olyan magyar vállalatok kaphatnak támogatást, amelyek külföldön céget hoznak létre, vagy gyárat építenek.

Erre a célra idén 10 milliárd forint áll rendelkezésre.

 

A támogatás a beruházási összegnek maximum a felét érheti el, de nem lehet több 4 milliárd forintnál, és az a cég kaphatja meg, amelyik vállalja, hogy magyarországi árbevétele a külföldi terjeszkedésből adódóan legalább annyival növekszik, mint amennyi támogatást kap a programból.