Szíjjártó már elfelejtette a Rogán-Habony féle kötvénylázt!

0

Tegnap a fideszes fejekben nagyon súlyossá, sőt fertőzővé vált a Rogán-Habony féle”kötvényláz”?! Szíjjártó Péter külügyminiszter hírtelen nagyon feledékeny lett. Az MTI adta közzé, hogy Szijjártó Péter szerint Magyarországra eddig sem jött és eztán sem jöhet illegális bevándorló, olyat nem is fogadott be soha az ország.

“Magyarország eddig sem fogadott be illegális bevándorlót, és ezután sem fog, ide nem jöhet be illegális bevándorló!”

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában. A tárcavezető arra reagált, hogy Charles Michel belga miniszterelnök a múlt hétvégén azt mondta: ha június végéig nem sikerül konszenzusra jutni az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, akkor minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezett reformokat. Szijjártó Péter szerint ez az első nyílt kifejeződése annak, hogy valaki Brüsszelben azt gondolja, hogy:

“a közép-európai országok érdekeinek teljes figyelmen kívül hagyásával, erővel kell átnyomni”

a kötelező betelepítési kvóták rendszerét. Mint mondta, a nyilatkozata alapján lehet, hogy a belga miniszterelnököt nem izgatja, hogy no-go zónák jöttek létre több nyugat-európai városban, de Közép-Európa nem akar ilyeneket. Az elmúlt két és fél évben 27 jelentős terrortámadást követtek el migrációs háttérrel rendelkezők, de Közép-Európa nem akarja, hogy a nagyvárosi lét velejárója legyen a terrorfenyegetettség, ezt nem lehet elfogadni – mutatott rá. Az ENSZ migrációs csomag első szövegtervezetének megjelenéséről a külügyminiszter azt mondta: egyelőre elemzik a dokumentumot, de az ENSZ-főtitkár korábbi nyilatkozata, “előreszaladása” sok országban komoly csalódást okozott, és látszik a szövegen, hogy a készítői érzékelték egyes országok csalódottságát, felháborodását. A világszervezet főtitkára szerint a migráció jó és megállíthatatlan, miközben Magyarország álláspontja szerint rossz és biztonsági kockázatokat hordoz, ezért meg kell állítani – magyarázta. Hozzátette: Magyarország nem fog olyan alapállást támogatni, amely a migráció ösztönzéséről szól. Szijjártó Péter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy Nyugat-Európában rendívül komoly kihívást okoz a tény, hogy míg korábban azt hitték, a társadalmi integrációs modellek nagy sikereket értek el, mára világossá vált, hogy ez nincs teljesen így, párhuzamos társadalmak jöttek létre, ami miatt egyre többen fejezik ki az ellenérzéseiket. De a nyugat-európai politikai elit nagy része továbbra is próbálja ezt elfedni, és a kvótákat ajánlja megoldásként, pedig ez zsákutcának bizonyult – értékelt.