Szijjártó: Meg kell védenünk Oroszországot a nyolcadik szankciós-csomagtól

Európa jobban szenved az ukrajnai háborúra válaszul kivetett korlátozásoktól, mint Oroszország, ezért el kell felejteni a nyolcadik szankciós csomagot, az ugyanis csak tovább mélyítené a nehézségeket – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlés magas szintű hetén, New Yorkban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Unió hagyományos informális külügyi tanácsülését követően kiemelte: mára a büntetőintézkedésekről

„minden kétséget kizáróan kiderült, hogy azok sokkal fájdalmasabbak”

Európának, mint Oroszországnak, hiszen a szankciók nyomán elszabadult az infláció, egekbe szöktek a rezsiköltségek a kontinensen.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a világ többi részén már kialakult az a kép, miszerint magánál a háborúnál súlyosabbak a szankciók hatásai, hiszen mindazoknak a kihívásoknak, amelyekkel a világ most szembenéz, igazából a szankciók az okai, és nem közvetlenül a háború – írja az MTI.

Szeretjük, nem szeretjük Európában, ez a gondolkodás már kialakult a világ Európán kívüli részének döntő többségében

– fogalmazott.

„Az Európai Unió végre fejezze be a nyolcadik szankciós csomag emlegetését, fejezze be minden olyan intézkedés kilátásba helyezését, ami az energiaellátási válságot még mélyíti, még súlyosbítja”

– követelte a tárcavezető.

Hozzátéve: jól látható, hogy már önmagában az növeli az árakat, amikor szóba kerülnek az esetleges újabb energiaszankciók.

Ráadásul jön a tél, egyre súlyosabbak lesznek az ellátási kihívások, ezért fontos lenne abbahagyni az olyan intézkedések emlegetését, amelyek tovább mélyítenék a válságot – vélekedett.

Kifejtette: uniós kollégái most is arról beszéltek, hogy miként lehetne küzdeni ezen kép ellen, de ez „időpocsékolás”, ehelyett az ENSZ e heti közgyűlését inkább a béketeremtésre kellene felhasználni.

A miniszter érintette az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai nukleáris létesítmény helyzetét is, és fontosnak nevezte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) törekvéseinek támogatását és a reaktorok minél előbbi biztonságba helyezését, amihez a harci cselekmények mihamarabbi teljes körű beszüntetésére lenne szükség a térségben.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Novák Katalin köztársasági elnök vezeti az ENSZ-közgyűlés magyar delegációját New Yorkban.

Az államfő szeptember 21-én maga is felszólal az eseményen.