Szijjártó Péter: 735 milliárd forintos hitelt vesz fel a kormány Oroszországtól

Döntött a gázról a magyar kormány:

több mint 700 milliárd forint hitelt vennének fel

 

Megszületett a rendelet a pótlólagos, különleges gázbeszerzésről és azt biztosító hitelfelvételről, amelyről a múlt héten tárgyalt Szergej Lavrov orosz és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A Palkovics László technológiai és ipari miniszter aláírásával közzétett, Magyar Közlönyben megjelent rendelet a különleges földgázkészletről és az annak létrehozásához szükséges feltételekről szól.A miniszter döntése szerint

  • a különleges földgázkészlet mértéke maximum 7 811 000 MWh,
  • a létrehozásához szükséges hitelfelvétel legmagasabb összege 1 milliárd 850 millió euró

lehet.

 

A pénteken már hatályba lépett rendelet azt jelenti, hogy

 

 740 millió köbméternyi plusz földgázmennyiségre (mai árfolyamon) mintegy 735 milliárd forint értékű kölcsönt venne fel a magyar költségvetés az orosz féltől.

 

A földgáz legmagasabb beszerzési ára a szerződéskötés időpontjában érvényes piaci árak alapján képzett és legfeljebb a hazai földgázrendszer virtuális kereskedelmi pontjáig felmerülő, a rendszerhasználati díjakat, a kapcsolódó árfixálás költségeit tartalmazó ár.

Mint ismert, múlt héten földgázüzletről tárgyalt Szergej Lavrov orosz és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Az orosz külügyminiszter a tárgyalást követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: kormánya dönt a magyar kérés elbirálásáról.